România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Alertă alimentară în România

© © Sputnik / Стас ЭтвешМеждународная торговая ярмарка "Сугд-2018" в Худжанде
Международная торговая ярмарка Сугд-2018 в Худжанде - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2023
Abonare
Un lot de pepeni verzi a fost retras de pe piață, iar specialiștii au emis o avertizare de sănătate după ce în pepenii care veneau din Maroc a fost găsit un pesticid neautorizat în Uniunea Europeană.
BUCUREȘTI, 20 aug – Sputnik. Este alertă alimentară în România. Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a emis o alertă de sănătate după ce s-a găsit un lot de pepeni verzi plini de metomil, un pesticid neautorizat în UE, care provoacă probleme de sănătate oamenilor.
Lotul respectiv de pepeni verzi proveneau din Maroc, conform reprezentanților RASFF, și conțineau cantități mari de metomil, peste limita permisă în Uniunea Europeană.
Analizele au arătat că s-a găsit o cantitate de 0,38+/-0,19 mg/kg-ppm, exagerat de mult față de limita permisă de 0,015 mg/kg-ppm.
Sistemul european a pornit o investigație în această situație grave și a luat măsuri pentru retragerea lotului de pepeni din toate supermarketurile europene, transmite realitatea.net.
Reprezentanții RASFF spun că metomilul este o substanță care este folosită ca pesticid și care poate avea consecințe grave în unele cazuri.
Simptomele otrăvirii cu această substanță sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, transpirație excesivă, tremurat, slăbiciune musculară și vedere încețoșată.
„Amestecul de metomil cu consumul de alcool poate afecta sistemul nervos central și periferic, precum și poate provoca insuficiență renală”, mai afirmă experții.
Fluxul de știri
0