România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Analist politic român: Iohannis se pregătește pentru o mare funcție la UE

© Sputnik / STRINGERKlaus Werner Iohannis, Președintele României
Klaus Werner Iohannis, Președintele României - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2023
Abonare
Cozmin Gușă susține că președintele României s-ar pregăti să să preia funcția de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate în UE, iar în toamnă ar trebui să demisioneze pentru a prelua noua funcție.
BUCUREȘTI, 19 aug – Sputnik. Analistul politic român Cozmin Gușă lansează în spațiul public o teorie cel puțin interesantă. Acesta spune că președintele României, Klaus Iohannis, s-ar pregăti să preia funcția de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate în UE, iar în toamnă ar trebui să demisioneze pentru a prelua noua funcție. Gușă susține că în acest context, la PNL se fac deja calcule pentru un președinte interimar și se caută lider care va prelua și rolul de prezidențiabil.
”Klaus Iohannis a căpătat confirmarea că i s-a rezervat din 2024 funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate - ÎR (post ocupat acum de către portughezul Josep Borrell), deci ar trebui să-și ia în primire postul imediat după alegerile europarlamentare din iunie 2024, când va fi ales prin votul Parlamentului European noua conducere a Comisiei Europene, respectiv va fi ales ÎR-ul prin votul Consiliului European”, spune Cozmin Gușă.
Analistul politic susține că, dacă aceste voturi vor fi tergiversate din pricina negocierilor, cum s-a întâmplat în 2019, Iohannis n-ar trebui să demisioneze din funcția de președinte al României, dar dacă mișcările vor fi accelerate de contextul de criză internă a UE (sau al interesului democraților din SUA de a impune o conducere UE favorabilă lor, înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024), atunci Iohannis va trebui să demisioneze, devenind președinte interimar al României în locul său viitorul șef al Senatului.
Fluxul de știri
0