Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Se lucrează la o autostradă cu Ungaria: Guvernul României a declanșat exproprierile

Autostradă - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre de Guvern a exproprierilor necesare construirii Drumului Expres Satu Mare - Oar (granița cu Ungaria), parte din proiectul cunoscut ca "Autostrada Nordului".
BUCUREȘTI, 18 aug – Sputnik. Legătura dintre Satu Mare și granița României cu Ungaria se face prin intermediul drumului național DN 19A (Satu Mare – Petea), care are câte o bandă de circulație pe sens și un trafic foarte ridicat, cu sectoare pe care este atinsă capacitatea de circulație a drumului.
Acest proiect face parte din strategia de implementare la nivel național pentru Drumul Expres cu denumirea generică „Someș Expres”/coridorul trans-frontalier 3 CTF3 – „Someș”.
Autostrada va asigura un parcurs mai rapid pentru traficul pe distanțe lungi de pasageri și mărfuri, prin viteza ridicată de deplasare, prin reducerea costurilor operaționale și prin îmbunătăţirea siguranței circulației și un impact asupra mediului limitat care să ia în considerare riscurile schimbărilor climatice, precum și masurile de adaptare și reducere a impactului asupra mediului.
Pentru obiectivul de investiții „Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)” indicatorii tehnico – economici au fost aprobați prin Hotărârea Guvernului nr. 1439/2022 și nu necesită a fi actualizați la data prezentei, mai spun autorii proiectului, relatează economica.net.
În ceea ce privește exproprierile, pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno-Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)” vorbim despre o suprafață de 1,67 de milioane mp, aferentă unui număr de 597 de imobile proprietate privată.
Suma totală pentru despăgubiri, de 7,328 de milioane de lei se alocă de bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
Lungimea totală a traseului este de 14,862 km formată din 10,831 km drum expres + 4,031 km drum de legătură.
Viteza de proiectare pentru drumul expres este de 120 km/h, iar viteza de proiectare pentru bretelele nodurilor rutiere este de 60 km/h.
Proiectul prevede realizarea a două noduri rutiere, șapte pasaje (trei superioare și patru inferioare), 54 de podețe, două spații de servicii și un Centru de Întreținere și Coordonare.
Noul drum face parte din proiectul cunoscut ca „Autostrada Nordului”, ce se continuă către Baia Mare, Dej, Bistrița, Vatra Dornei și Suceava.
Fluxul de știri
0