Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Certificatele Covid rămân în vigoare?

© AFP 2023 / ERIC LALMANDCertificat de vaccinare electronic
Certificat de vaccinare electronic - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Consiliul European a adoptat o recomandare pentru statele UE de a nu se deconecta de la rețeaua certificatelor digitale Covid, deoarece, de la anul, se va implementa rețeaua globală de certificare a sănătății digitale a OMS
BUCUREŞTI, 18 aug - Sputnik. Consilul European a adoptat, la 27 iunie, o recomandare pentru statele UE de a nu se deconecta, la 30 iunie, de la rețeaua certificatelor digitale Covid, deoarece, de la anul, se va implementa rețeaua globală de certificare a sănătății digitale a OMS. Acesta va fi necesară pentru alte boli în afara Covid sau pentru alte utilizări în contextul sănătății. Este vorba de recomandarea Consiliului privind aderarea la rețeaua mondială de certificare sanitară digitală instituită de OMS pentru măsurile temporare de facilitare a călătoriilor internaționale.
Potrivit unui comunicat al instituției, recomandarea încurajează statele membre să se alăture, să urmărească și să participe la dezvoltarea ulterioară a rețelei globale de certificare digitală în domeniul sănătății a OMS. Până când statele membre vor fi conectate la aceasta, și în perioada de până la sfârșitul anului, acestea sunt încurajate să rămână conectate la EU Gateway (infrastructura digitală existentă a UE pentru verificarea certificatelor).
”Rețeaua globală de certificare digitală a sănătății a OMS va integra tehnologia dezvoltată în certificatele digitale Covid din UE. Statele membre sunt încurajate să se conecteze la rețeaua globală de certificare digitală a sănătății care este înființată de OMS. Cu toate acestea, este la latitudinea statelor membre să decidă dacă și când se conectează la acesta”, a transmis Consiliul European.
Potrivit instituției, odată conectate la rețea, statele membre sunt încurajate să emită și să accepte certificate Covid-19 compatibile cu cerințele rețelei, în special în cazul unei urgențe de sănătate publică declarate de interes internațional, și să urmărească și să participe la dezvoltarea ulterioară a rețelei globale de certificare digitală a sănătății OMS, cum ar fi posibila extindere la alte boli dincolo de Covid-19 sau alte utilizări în contextul sănătății. Totodată, Consiliul European a cerut statelor membre să rămână conectate la EU Gateway și să continue să emită certificate identice cu certificatul digital UE Covid chiar și după 30 iunie 2023.
Fluxul de știri
0