Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Țară din UE alunecă în recesiune

© SputnikMoscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.”
Moscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.” - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2023
Abonare
Economia Olandei a intrat într-o recesiune după ce a scăzut pentru două trimestre consecutive, a dezvăluit miercuri agenția de statistică din Olanda (CBS).
BUCUREŞTI, 17 aug – Sputnik. A cincea cea mai mare economie din Zona Euro a scăzut cu 0,3% trimestrial între aprilie și iunie, după o contracție de 0,4% în primele trei luni ale anului.
Olanda se confruntă cu prima recesiune după pandemie, cauzată de exporturile slabe și de consumul mai redus al gospodăriilor, inflația care a crescut determinând majorarea prețurilor la produsele alimentare și a facturilor la energie, potrivit CBS. Creșterea economică în Olanda a ajuns la aproape 5% pe an în 2021 și 2022, cunoscând o recuperare rapidă în urma crizei Covid-19.
„Contracția de 0,3% în Olanda este izbitoare în comparație cu dezvoltarea economică dințările vecine. În Franța și Belgia, economia a crescut cu 0,5% și, respectiv, 0,2% în al doilea trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul precedent”, a menționat CBS, potrivit RT.
Exporturile de bunuri și servicii au scăzut cu 0,7% la nivel trimestrial, în cele trei luni până în iunie, mai arată datele.
Deficitul forței de muncă și scăderea cererii din partea partenerilor UE, împreună cu creșterea abruptă a ratelor dobânzii au contribuit, de asemenea, la încetinirea economiei.
„Stabilitatea și predictibilitatea sunt acum necesare, astfel că trebuie să fim atenți să nu perturbăm economia și, de asemenea, să creștem impozitele”, a declarat ministrul Afacerilor Economice, Micky Adriaansens, pentru agenția olandeză de presă ANP.
Consumul intern a scăzut cu 1,6% în Olanda, în timp ce cheltuielile guvernamentale au avansat cu 0,7%.
Peste jumătate din industriile olandeze au înregistrat o scădere a valorii adăugate în al doilea trimestru al anului, comparativ cu primul trimestru, cea mai mare scădere fiind înregistrată în domeniul extracției mineralelor, arată statisticile.
Olanda este a doua economie majoră a UE care a intrat într-o recesiune. Economia germană s-a contractat în două trimestre consecutive în prima parte a acestui an.
Fluxul de știri
0