Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: NATO ar putea avea planuri de extindere în Asia

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimediaПМЭФ-2023. Президент РФ В. Путин на пленарном заседании
ПМЭФ-2023. Президент РФ В. Путин на пленарном заседании - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2023
Abonare
Washingtonul face eforturi să modeleze regiunea Asia-Pacific pentru a-şi satisface propriile nevoi, a afirmat marți președintele rus Vladimir Putin.
BUCUREŞTI, 16 aug – Sputnik. NATO poate ajunge să se unifice cu AUKUS, pactul de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia, în timp ce Washingtonul face eforturi să modeleze regiunea Asia-Pacific pentru a-şi satisface propriile nevoi, a afirmat marți președintele rus Vladimir Putin.
Vorbind la cea de-a 21-a conferință internațională de securitate de la Moscova, liderul rus a declarat că „Statele Unite caută, printre altele, să reformeze sistemul de interacțiune inter-state care s-a dezvoltat în regiunea Asia-Pacific”. El a adăugat că apelurile pentru dezvoltarea așa-numitelor strategii Indo-Pacific urmăresc, „în esență, să creeze asociații militaro-politice care sunt controlate de Washington”.
„Nu excludem că lucrurile duc cătreintegrarea deplină a forțelor NATO cu structurile create de blocul AUKUS”, a subliniat Putin, potrivit RT. El s-a referit la pactul de acord de la sfârșitul anului 2021 între Washington, Londra și Canberra.
Președintele a vorbit despre această posibilă integrare în timp ce a avertizat cu privire la un „Occident neo-colonial”, condus de Washington, care caută să întârzie formarea unei lumi multipolare prin destabilizarea și stârnirea de tensiuni în diferitele regiuni.
„Majoritatea țărilor sunt gata să-și apere suveranitatea și interesele naționale, tradițiile, cultura și modul de viață. Noile centre economice și politice sunt consolidate”, a adăugat Putin, menționând că această tendință poate deveni o bază importantă pentru o dezvoltare globală stabilă și progresivă.
Cu toate acestea, pe măsură ce are loc această evoluţie, „conflictele vechi sunt intensificate și altele noi sunt provocate” în diferite regiuni ale planetei, a avertizat liderul rus.
El a adăugat că țările membre ale NATO continuă să-și construiască și să își modernizeze capacitățile ofensive și încearcă să extindă confruntarea militară chiar în Spaţiu și în domeniul informațiilor, folosind atât mijloace militare, cât și non-militare.
Putin a declarat că Rusia rămâne angajată în reducerea confruntărilor la nivel global și regional și continuă să facă eforturi pentru dezvoltarea unei ordini mondiale multipolare, în care să aibă prioritate normele și principiile dreptului internațional, precum și cooperarea constructivă și încrederea.
Fluxul de știri
0