Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin a discutat cu preşedintele interimar al Mali despre lovitura de stat din Niger

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2023
Abonare
Președintele rus, Vladimir Putin, a discutat marți la telefon cu liderul interimar al Mali, Assimi Goita, cu privire la lovitura de stat din Niger.
BUCUREŞTI, 16 aug – Sputnik. În timpul apelului telefonic, Putin a pledat pentru o soluţionare pașnică a crizei politice, au confirmat atât Kremlinul, cât și Goita, în declarații separate.

„Părțile au vorbit în mod special despre situația actuală din regiunea Sahara-Sahel și au evidențiat importanța soluționării situației din Republica Niger doar prin mijloace politice și diplomatice pașnice”, se arată în comunicatul Kremlinului, citat de RT.

Președintele ales al Nigerului, Mohamed Bazoum, a fost menținut captiv împreună cu familia sa de către noul guvern militar de când a fost răsturnat, pe 26 iulie.
Liderii din fostele colonii franceze vecine Mali și Burkina Faso i-au susținut pe liderii loviturii de stat și au avertizat împotriva intervenției armate pentru restabilirea lui Bazoum la putere.
Liderii Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), compuse din 15 state, au pregătit o forță militară în așteptare pentru o posibilă utilizare a acesteia împotriva noilor conducători ai Nigerului, despre care blocul susţine că împiedică eforturile diplomatice pentru eliberarea și reinstalarea președintelui eliminat.
Fostul conducător colonial al Nigerului, Franța, împreună cu SUA, ambele suspendând anumite programe de ajutor pentru dezvoltare a ţării africane, și-au exprimat sprijinul pentru acțiunile ECOWAS.
Moscova a pledat în mod repetat împotriva implicării străine, ministerul rus de Externe avertizând vineri că orice astfel de acțiune ar agrava criza din regiunea Sahel, unde violența jihadistă a determinat plecarea din zonă a milioane de oameni.
Sentimentele anti-Franţa s-au intensificat în Niger dupa lovitura de stat de luna trecută, susținătorii conducătorilor militari fluturând steaguri rusești la mitinguri și au solicitat ca Franța să se retragă, fiind acuzată de interferență.
Noul prim-ministru numit de guvernul militar, Ali Mahamane Lamine Zeine, a declarat marți că noii lideri sunt dispuși să dialogheze. El a insistat însă că țara trebuie să fie independentă.
Între timp, șefii armatei Statelor din Africa de Vest se vor întâlni joi și vineri în Ghana pentru a planifica intervenția militară, cum a amenințat ECOWAS, dacă eforturile diplomatice eşuează.
Liderii lovitorii de stat au spus anterior că Bazoum va fi ucis dacă autoritatea regională va lua măsuri pentru a-l restabili la putere, a informat Associated Press.
Fluxul de știri
0