România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Iohannis promite dragoste veşnică Ucrainei

© Photo : Președintele RomânieiKlaus Iohannis
Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2023
Abonare
Klaus Iohannis a vorbit în stilul NATO de Ziua Marinei: Suntem lângă o zonă de război. Securitatea la Marea Neagră e în pericol
BUCUREȘTI, 15 aug - Sputnik. Presedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj de susţinere eternă pentru Ucraina, în cadrul discursului susținut cu prilejul ceremoniei oficiale de Ziua Marinei Române de la Constanţa.
Pentru Iohannis, contextul regional subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar și relevanța României ca pilon de stabilitate regional.
”Importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, așa cum a fost subliniată și la Summitul recent al Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius. România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare și apărare a NATO, iar prezența și activitatea celor 5.000 de militari aliați în țara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea și angajamentul nostru neclintit, ca Aliați, față de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce privește apărarea colectivă”, a vorbit Iohannis în stilul NATO.
Iohannis nu a ratat ocazia să le mulțumească militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Macedonia de Nord și Luxemburg pentru prezența lor în România.
”Am consolidat securitatea României și vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României, în special a grupului de luptă NATO înființat la Cincu în 2022, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu și permanent de consolidare a posturii Aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre, pe termen lung”, a mai promis Iohannis.
Dar cea mai șocantă a fost declarația de susținere pentru Ucraina: ”România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar”, plus promisiunea de acordare de ”sprijin politic și practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât și prin contribuția la proiectele NATO dedicate Ucrainei”.
Iohannis a adăugat că România va participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene și va găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloții de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloți români, Aliați și ucraineni.
Fluxul de știri
0