Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Presa din Japonia: Bucureştiul se uită spre teritoriile din Ucraina

© AP Photo / Vadim GhirdaRomânia
România - Sputnik Moldova, 1920, 14.08.2023
Abonare
Presa japoneză: Bucureștiul este „nemulțumit” de lipsa de atenție față de problema dificilă a împărțirii granițelor în Europa de Est, iar indignarea sa este îndreptată spre Kiev, care deține nordul Bucovinei
BUCUREŞTI, 14 aug – Sputnik. România și o serie de alte țări est-europene își amintesc de pământurile pierdute care au rămas parte din Ucraina după prăbușirea URSS, potrivit unui articol al lui Yuji Koyanagi din ziarul Tokyo Shimbun.
După cum scrie autorul, unii dintre vecinii Ucrainei din Europa de Est „sunt în mod substanțial în dezacord” cu țările occidentale în ceea ce privește asistența acordată Kievului, care, în opinia sa, se datorează unor motive istorice și pierderii unei părți din pământurile lor în favoarea Uniunii Sovietice și republicile sale.
Potrivit acestuia, România are „sentimente amestecate față de Ucraina”.
„Orașul antic Suceava din Bucovina din nord-estul țării este foarte aproape de Ucraina și mulți refugiați fug aici din conflictul militar. Dar nu există afișe, pliante în sprijinul Kievului, nici steaguri ucrainene pe străzi”, spune Koyanagi.
Totodată, în acest oraș se „disting” panouri informative, pe care scrie „Bucovina este una singură”.
Inițial, o singură zonă culturală, în prezent este împărțită: o parte a acesteia se află în nord-estul României cu un centru la Suceava, cealaltă este în vestul Ucrainei, în apropierea orașului Cernăuți și a altor așezări adiacente.
Potrivit autorului, Bucureștiul este „nemulțumit” de lipsa de atenție față de problema dificilă a împărțirii granițelor în Europa de Est, iar indignarea sa este îndreptată spre Kiev, care deține nordul Bucovinei.
Astfel, fostul ministru de Externe al României Andrei Marga a declarat public în septembrie anul trecut că „granițele Ucrainei sunt nenaturale”.„Mulți observatori și experți notează că guvernul de la București sprijină Kievul mai puțin decât alte țări occidentale”, rezumă Koyanagi.
Fluxul de știri
0