Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Newsweek: SUA pierde Orientul mijlociu

© Sputnik / Mikhail Alaeddin / Accesați arhiva multimediaАкция протеста в Бейруте
Акция протеста в Бейруте - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2023
Abonare
Analiștii americani sunt îngrijorați de sfârșitul influenței SUA în Orientul Mijlociu. După despărțirea tot mai evidentă a SUA atât de Israel cât și de Arabia Saudită, un editorial Newsweek discută despre ”pierderea Libanului” de către americani.
BUCUREȘTI, 13 aug -Sputnik. Întărirea relațiilor dintre Rusia și Liban ar putea semna sfârșitul influenței SUA în Orientul Mijlociu, scrie editorialistul Tom O’Connor în Newsweek.
„În timp ce administrația Joe Biden se concentrează asupra ajutorării Ucrainei , Kremlinul își exercită în liniște influența crescândă în Orientul Mijlociu. Prin apropierea de Liban, o țară importantă din punct de vedere strategic din Marea Mediterană , Moscova poate avea acces la un nou port și piețe comerciale”, a menționat autorul articolului.
Rusia investește activ în inițiative care vizează interacțiunea cu tinerii libanezi, în special în domeniile educației, sportului și culturii. În cadrul implementării acestor proiecte, unii cetăţeni libanezi au ajuns deja în Rusia, a notat editorialistul.
Potrivit lui O’Connor, Rusia este, de asemenea, interesată de securitatea energetică a regiunii.„Companiile ruse pot obține un acces mai mare la sectorul energetic și la resursele naturale ale Libanului, ceea ce include lansarea de proiecte comune”, a declarat Igor Matveev, expert la Consiliul pentru Afaceri Internaționale din Rusia , cercetător principal la Institutul de Studii Orientale al Academiei Ruse. deȘtiințe și lector la MGIMO , pentru Newsweek .
Autorul articolului a mai subliniat că Suleiman Frangieh, candidatul libanez favorit în alegerile pentru funcția de președinte, rămâne un partener și aliat de încredere al Rusiei.
De asemenea, Libanul și Rusia caută modalități de consolidare a cooperării în domeniul turismului și au convenit asupra unei serii de probleme în acest domeniu.
Fluxul de știri
0