Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Iranul doreşte sprijin din partea Africii de Sud pentru a accelera aderarea la BRICS

© SputnikBRICS summit
BRICS summit - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2023
Abonare
Candidat din 2022 la calitatea de membru, Iranul a solicitat guvernului sud-african să sprijine accelerarea procesului aderării sale la BRICS.
BUCUREŞTI, 12 aug – Sputnik.Candidat din 2022 la calitatea de membru, Iranul a solicitat guvernului sud-african să sprijine accelerarea procesului aderării sale la BRICS, a declarat șeful diplomației iraniene, citat de Bloomberg. Anterior, el a spus că Teheranul va constitui o „valoare adăugată” pentru grupul compus din cele cinci economii emergente.
Cuo săptămână înainte desummitul organizației, care va avea loc în Africa de Sud, Iranul şi-a exprimat interesul de a urma „un proces accelerat” pentru a deveni membru în BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), relatează Sputnik Africa.
„Sperăm să obținem posibilitatea unei aderări accelerate datorită sprijinului susţinut pe care sperăm să îl primim din partea Africii de Sud”, a declarat pe 10 august șeful diplomației iraniene, Hossein Amir Abdollahian.
Ministrul iranian a mers la Pretoria pentru a participa la Comisia Economică Comună între Iran și Africa de Sud.
Iranul ar constitui o „valoare adăugată” pentru BRICS în ceea ce privește energia durabilă și securitatea, a declarat ministrul pe 8 august, prezent la conferința dedicată perspectivelor de cooperare dintre Teheran și grupul de cinci economii emergente. Observațiile sale au fost transmise de către ediţia în engleză a ziarului Teheran Times.
Potrivit lui Hossein Amir Abdollahian, de facto, parteneriatul dintre Iran și BRICS se manifestă deja în sectorul transporturilor, unde Iranul ajută în conectarea Indiei la Rusia și a Chinei la restul Asiei de Vest.
Candidat din 2022 la calitatea de membru al BRICS, Iranul se numără printre cele 20 de țări care doresc să se alăture grupului. Recent, Algeria, de asemenea, un candidat de lungă durată, a vorbit despre posibilitatea obținerii statutului de observator ca „prima fază” a procesului de aderare.
Chestiunea extinderii BRICS va fi discutată în perioada 22-24 august, în timpul summitului de la Johannesburg.
Fluxul de știri
0