Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Promisiuni pentru cerealele ucrainene

© Sputnik / Ilya Pitalevпшеница
пшеница - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2023
Abonare
Oficiali din Moldova, România, SUA, UE și Ucraina s-au întâlnit la Galați pentru a facilita exportul de cereale prin Marea Neagră
BUCUREȘTI, 11 aug - Sputnik. România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană și Statele Unite au participat vineri la Galați la o întâlnire de coordonare pentru facilitarea exportului de cereale ucrainene.
La conferinţa de presă pe tema exporturilor agricole ale Ucrainei în cadrul culoarelor de solidaritate UE – Ucraina au participat ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, Jim O’Brien, care conduce biroul SUA ce gestionează regimurile de sancţiuni (U.S. Sanctions Coordinator), vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, Magda Kopczynska – director pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport și reprezentanţi ai Comisiei Europene.
„În fața adversității, unitatea primează”, a transmis Ambasada SUA, precizând că, împreună, cele cinci părți implicate vor sublinia următoarele:
1) Coordonarea strânsă pentru continuarea exporturilor și asigurarea continuității neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene, pentru a satisface cererea globală.
2) Recunoștința pentru sprijinul României: O expresie sinceră a recunoștinței față de România pentru eforturile sale neclintite în sprijinirea exporturilor de cereale ucrainene.
3) Îmbunătățirea rutelor alternative: consolidarea și diversificarea rutelor alternative pentru exporturile de cereale pe cale ferată, rutieră și maritimă
4) Asistența continuă din partea SUA pentru a ajuta Ucraina
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat în cadrul conferinței că se dorește dublarea capacității de tranzit a cerealelor ucrainene prin România de la 2 milioane tone la 4 milioane de tone în perioada următoare. ”Ne propunem și am discutat în conferința de astăzi să creștem numărul de piloți care să aducă navele pe canalul Sulin, și până la sfârșitul lunii august vom avea 60 de piloți. În octombrie se va termina proiectul european care va permite navigarea permanentă pe canalul Sulina”, a declarat ministrul român.
El a adăugat că a propus folosirea tuturor porturilor, inclusiv în amonte de Galați și Brăila, până la Orșova, folosirea rețelei feroviare, și de acolo pe barje spre Marea Neagră.
”Rostul întâlnirii a fost să mărim capacitatea de transport de grâne prin România. Toate proiectele majore din infrastructură în acest moment au finanțare europeană”, a adăugat Sorin Grindeanu.
La rândul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea, a declarat că încă de la începutul conflictului Republica Moldova a fost alături de poporul ucrainean. Poziția Guvernului a fost de susținere necondiționată a Ucrianei în tranzitul cerealelor. El a recunoscut consecințele grave asupra agricultorilor din Republica Moldova și a anunțat că a prezentat o listă de măsuri pentru sprijinirea Moldovei care includ reconstruirea infrastructurii feroviare și navale a Republicii Moldova, precum și investiții în vămi pentru a permite fluidizarea traficului. Includerea Republicii Moldova în toate forumurile regionale aduce un grad de coeziune regională, a mai apreciat ministrul moldovean care a încheiat spunând că orice ajutor acordat Ucrainei este acordat și Republicii Moldova și viceversa.
Fluxul de știri
0