Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Importurile de către India de petrol rusesc continuă să crească

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaExploatarea zăcămintelor de petrol
Exploatarea zăcămintelor de petrol - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2023
Abonare
Exporturile de petrol rusesc în India au crescut la 37 de milioane de tone în primele cinci luni ale anului 2023.
BUCUREŞTI, 10 aug – Sputnik. Exporturile de petrol rusesc în India au crescut la 37 de milioane de tone în primele cinci luni ale anului 2023, a raportat miercuri canalul de ştiri Vedomosti, citând date de la Ministerul Industriei și Comerțului din India.
Potrivit datelor, volumele de export au depășit livrările din aceeaşi perioadă a anului trecut de aproape 11 ori și au depășit fluxurile pentru întregul an 2022. Anul trecut, India a importat 33,4 milioane de tone de ţiţei brut rusesc.
În perioada de raportare, Rusia a obţinut statutul de cel mai mare furnizor de ţiţei brut pentru India, fiind urmată de Irak (21,4 milioane de tone) și Arabia Saudită (17,5 milioane de tone).
Potrivit firmei de analiză privind mărfurile Kpler, importurile de către India de petrol brut rusesc au continuat să crească în timpul verii, urcând până la un nivel record de 2,2 milioane de barili pe zi în iunie și fiind în creştere pentru 10 luni consecutive, relatează RT.
Livrările au scăzut oarecum în iulie, la o medie de 1,9 milioane de barili, potrivit unui raport separat al ziarului Morning Express, publicat la începutul acestei săptămâni. Analiștii atribuie scăderea reducerilor de producție convenite de grupul OPEC+, Moscova angajându-se să reducă producția cu 500.000 de barili pe zi.
Moscova a început anul trecut să redirecționeze livrările de petrol către Asia, ca răspuns la sancțiunile occidentale legate de Ucraina, care au impus un embargo petrolier și un plafon de preț pentru ţiţeiul brut și produsele petroliere rusești.
India, al treilea cel mai mare importator de petrol și consumator din lume, a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol din Rusia, refuzând să se alăture sancțiunilor și profitând de reducerile oferite de Moscova. Cu toate acestea, New Delhi s-a angajat să nu încalce plafonul occidental de preţ pentru ţiţeiul brut rusesc, stabilit la 60 de dolari pe baril, cu excepția costurilor de transport maritim, marfă, vamă și asigurare.
Potrivit datelor de la Kpler, Rusia a reprezentat în mai 46% din importurile totale de petrol de către India, comparativ cu mai puțin de 2% înainte de introducerea sancțiunilor occidentale.
Fluxul de știri
0