Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

BRICS: Algeria a primit statutul de observator ca „primă etapă” în aderare

© SputnikBRICS summit
BRICS summit - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2023
Abonare
Algeria, un candidat de mult timp pentru calitatea de membru al BRICS, va începe cu un statut de observator, a declarat președintele algerian.
BUCUREŞTI, 10 aug – Sputnik. Potrivit preşedintelui Algeriei, Abdelmadjid Tebboune, principiul algerian al non-alinierii este foarte aproape de ADN-ul BRICS.
Algeria beneficiază de sprijinul BRICS și a obținut acordul grupului pentru „prima fază” în procesul către aderare, a declarat președintele algerian, cu două săptămâni înainte de Summit-ul BRICS de la Johannesburg.
„Am fost de acord ca aderarea să înceapă cu o primă fază, cea de observator”, a declarat Tebboune pe 5 august, într-un interviu pentru un canal național de televiziune.
Potrivit acestuia, membrii BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) nu au decis încă asupra criteriilor care trebuie menţinutepentru a accepta noi membri. Totuşi, „ceea ce ne încurajează este că avem susţinerea actorilor BRICS, precum Rusia, China, Africa de Sud și chiar Brazilia”, a adăugat preşedintele algerian, citat de Sputnik Africa.
Algeria și-a exprimat pentru prima dată la sfârșitul lunii iulie 2022 interesul de a se alătura BRICS. La mijlocul lunii iunie 2023, în timpul unei vizite de stat în Rusia, Abdelmadjid Tebboune şi-a menţionat interesul pentru accelarea aderării ţării la grup.
Summit-ul BRICS, care va aborda chestiunea extinderii grupului și criteriile care trebuie îndeplinite pentru a deveni membru, va avea loc în perioada 22-24 august la Johannesburg, Africa de Sud.
Principiul algerian al non-alinierii este foarte aproape de ADN-ul BRICS, a mai spus Abdelmadjid Tebboune.
„Grupul BRICS este inima non-alinierii. Algeria este o țară nealiniată. Nici o bază străină nu se află pe teritoriul ţării. Nu face parte din NATO sau din orice altă alianță militară. Non-alinierea este coloana vertebrală a politicii algeriene”, a subliniat președintele algerian.
El a mai spus că BRICS este un pol economic „care poate avea culoare politică și care este în faza de constiuire”. Potrivit lui Tebboune, „Algeria și China pledează pentru o lume multipolară”, deoarece „o lume unipolară nu mai este posibilă”.
Fluxul de știri
0