Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Putin a discutat cu omologul său din Africa de Sud despre Summitul BRICS

© POOL / Accesați arhiva multimediaТелефонный разговор президента РФ В. Путина с Татьяной Троценко
Телефонный разговор президента РФ В. Путина с Татьяной Троценко - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2023
Abonare
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său din Africa de Sud, Cyril Ramaphosa, au discutat marți dimineață la telefon, despre pregătirile pentru viitorul summit BRICS.
BUCUREŞTI, 9 aug – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin și omologul său din Africa de Sud, Cyril Ramaphosa, au discutat marți dimineață la telefon atât despre relațiile bilaterale, cât și despre viitorul summit BRICS de la Johannesburg.
Cei doi lideri au discutat despre „o serie de chestiuni de cooperare practică”, inclusiv relații comerciale și economice și de investiții, a anunţat Kremlinul într-un scurt comunicat despre dialogul telefonic.
Putin și Ramaphosa au vorbit apoi despre întâlnirea lor din 29 iulie și despre Summit-ul precedent Rusia-Africa, organizat la Sankt Petersburg. Liderul sud-african a „apreciat pozitiv rezultatele” summitului, potrivit comunicatului, citat de RT.
„A fost exprimat interesul reciproc pentru o interacțiune constructivă cu privire la agenda internațională actuală, inclusiv pregătirile pentru viitorul summit BRICS din 23-24 august”, a menţionat Kremlinul.
Putin a confirmat lui Ramaphosa că nu va participa la summit în persoană, întrucât prezența sa este necesară în Rusia. În schimb, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va reprezenta Moscova prin prezenţa fizică, în timp ce Putin va participa prin conferinţă video.
SUA și aliații lor au insistat că Africa de Sud are o obligație legală de a-l reține pe președintele rus, statul fiind semnatar al Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale (ICC). In martie, ICC a emis un „mandat de arestare” pe numele lui Putin, în baza afirmațiilor Ucrainei că evacuările de către Rusia ale copiilor din zona de conflict ar fi „transferuri ilegale de populație”. Moscova a respins acuzaţiile ca fiind neîntemeiate, a informat ICC că hotărârea sa în Rusia este nulă din punct de vedere legal și a emis mandate de arestare pentru judecătorii și procurorii implicați.
După ce opoziția din Africa de Sud a exercitat presiuni luna trecută, Ramaphosa a spus că arestarea lui Putin ar reprezintă o „declarație de război” din partea guvernului său și că nu va face acest lucru.
„Ar fi în contradicție cu Constituția noastră să riscăm să ne angajăm într-un război cu Rusia”, a scris Ramaphosa într-un dosar de judecată, făcut public pe 18 iulie.
Următoarea întrunire a BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - este considerată pe scară largă drept un moment de cotitură pentru blocul comercial, organizația urmând să decidă dacă va admite noi membri. Potrivit ministrului de Externe din Africa de Sud, Naledi Pandor, 23 de țări au depus deja cereri formale de aderare.
Fluxul de știri
0