Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Moscova: „Nuland a crezut că Nigerul poate fi tras pe sfoară ca Ucraina”

© AP Photo / Vadim GhirdaВиктория Нуланд
Виктория Нуланд - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2023
Abonare
Potrivit diplomației rusești, Washingtonul încearcă să aplice în Niger aceeași politică precum în Ucraina, cu lovitura de stat din 2014, dar fără succes.
BUCUREŞTI, 9 aug – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al diplomației rusești, Maria Zaharova, a criticat vizita în Niger a subsecretarului american de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland. Deşi aceasta a cerut „restaurarea ordinii constituționale” în această țară africană, unde președintele a fost răsturnat, nu l-a întâlnit personal.
„A crezut Victoria Nuland că poate acționa în Niger în același mod ca în Ucraina: punând într-o pungă de plastic prăjituri și amăgind-o? O astfel de republică bananieră ca în Kiev nu mai există”, a spus ironic purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citată de Sputnik Africa.
În timpul evenimentelor din Euromaidan (lovitura de stat din 2014), Victoria Nuland și ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Geoffrey R. Pyatt, au împărţit sandviciuri, brioșe și plăcinte.
O lovitură de stat a avut loc în urmă cu aproape două săptămâni în Niger, iar președintele răsturnat, Mohamed Bazoum, rămâne reținut de soldații care au preluat puterea. Marți, ECOWAS a planificat negocieri cu aceştia în Niamey.
În timp ce mai multe țări africane, precum Mali și Burkina Faso, și-au exprimat sprijinul pentru evenimente din Niger, mulți lideri occidentali le denunță și cer reinstalarea președintelui răsturnat.
Deşi Victoria Nuland a vrut să-l întâlnească pe Mohamed Bazoum în Niamey, a reușit să comunice cu el doar prin telefon. De asemenea, nu i s-a permis să-l întâlnească pe președintele autoproclamat, Abdourahmane Tiani.
Cu toate acestea, oficialul american a avut o întâlnire cu șeful statului-major numit, Moussa Salaou, Barmou, precum și cu trei dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi.
Fluxul de știri
0