Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fermierii moldoveni amenință cu noi proteste

© Sputnik / Rodion ProcaПротест фермеров в центре Кишинева, 22.06.2023
Протест фермеров в центре Кишинева, 22.06.2023 - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Asociația Forța Fermierilor a constatat cu îngrijorare profundă că nici o revendicarea înaintată Guvernului atunci când au fost suspendate protestele fermierilor în luna iunie nu este realizată.
CHIȘINĂU, 9 aug - Sputnik. Într-un comunicat difuzat azi de asociație este menționat că parvin „multiple informații despre situația dezastruoasă în sectorul agrar, caracterizata prin prețuri derizorii la recolta nouă, costuri exorbitante de producere și presiunea enormă a creditorilor asupra fermierilor”, fiind deja „fixate cazuri când organizațiile de creditare nebancară deposedează agricultorii de tehnica agricolă pe împrumuturi curente”.
„Forța Fermierilor” observă și „o iresponsabilitatea crasă din partea autorităților abilitate, care sfidează demonstrativ interesele producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii și evită să realizeze proprii promisiuni”.
Situația este foarte tristă și în ceea ce privește moratoriul la achitarea datoriilor pentru agricultorii micro, mici și mijlocii și cu interzicerea temporară a executării silite a obligațiunilor fermierilor și neadmiterii declanșării procedurilor de insolvență.
„Toate acțiunile de distrugere a ramurii se produc pe fundalul ignorării din partea șefului executivului solicitărilor noastre de dialog, fapt, care tensionează și mai mult situația”, notează „Forța Fermierilor”.
Asociația Forța Fermierilor cere repetat :
1.
Organizarea imediată a întâlnirii cu prim-ministrul Republicii Moldova;
2.
Aprobarea urgentă a Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei din România;
3.
Introducerea prin decizia CSE a unui moratoriu până la 31 decembrie 2023 la achitarea datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase atât către creditorii privați, cât și către bugetul public național, cu interzicerea executării silite a obligațiunilor și declanșării procedurilor de insolvență.
4.
Crearea pentru perioada vara-toamna coridoarelor speciale vamale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone.
În cazul în care aceste solicitări vor fi ignorate fermierii avertizează că vor relua protestele începând cu data de 14 august.
Fluxul de știri
0