Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Dolarul american, „în pragul unui colaps decisiv”

© Pexels / Karolina GrabowskaАмериканские доллары
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 08.08.2023
Abonare
Luna trecută, indicele dolarului american a scăzut sub punctul său de referință critic de 100, pe fondul rapoartelor despre faptul că dolarul se află „în pragul unui colaps decisiv”.
BUCUREŞTI, 8 aug – Sputnik.Moneda americană a scăzut la cel mai mic nivel în decursul unei săptămâni față de un coș de monede, după ce atenţia pieței s-a concentrat asupra datelor inflației din America, pe cale de a fi publicate.
Rapoartele media au menţionatcă așa-numitul indice aldolarului american (USDX) – o măsură a valorii dolaruluiîn raport cu un coşde monede străine – „s-a plasat ultima datăla 101.98, stagnândaproape de valoarea de vineri de 101,73”, relatează Sputnik Internaţional.
Datele despre inflația în America urmează să fie publicate joi, pe fondul speculațiilor că inflația de bază a țării a crescut cu 4,7% luna trecută, la nivel anual. De asemenea, rapoarte separate au arătat că Rezerva Federală a SUA „ar putea considera necesar să mențină ratele mai mari pentru mai mult timp”, având în vedere o „piață a muncii încă restrânsă”.
Căderea actuală a dolarului vine după ce USDX a scăzut sub nivelul său important de 100 la jumătatea lunii iulie, la un nivel minim de 99,47, ceea ce a determinat un ziar american de ştiri din business să raporteze că dolarul american se află „în pragul unui colaps decisiv, care va inversa o mare parte din câștigurile pe care le-a avut moneda în ultimii doi ani”.
Ziarul l-a citat pe analistul principal al unei companii independente de cercetare de piață, Will Tamplin, care a spus că „colapsul indicelui dolarului este asociată cu o "explozie" aşteptată a euro”.
Aceste evoluții au loc în contextul dedolarizării, procesul reducerii hegemoniei dolarului american în operațiunile comerciale și financiare globale, prin trecerea la metode alternative de schimb, inclusiv la utilizarea monedor naționale și a unor sisteme interne de plată, precum și la modificarea rezervelor valutare.
În momentul de față, numeroase țări se îndepărtează de dolar și intenţionează să elimine utilizarea monedei americane în tranzacțiile comerciale. Printre aceste ţări sunt Rusia, China, India, Brazilia, precum și Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Fluxul de știri
0