Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Procurorii vor ca Trump să fie redus la tăcere

© Sputnik / Kevin C. Downs / Accesați arhiva multimediaDonald Trump
Donald Trump  - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2023
Abonare
Mișcarea vine după ce fostul lider a emis un avertisment ambiguu pe rețelele de socializare
CHIȘINĂU, 6 aug - Sputnik. Departamentul de Justiție al SUA a îndemnat un judecător federal să emită un ordin de protecție împotriva fostului președinte Donald Trump, încercând să-l împiedice să dezvăluie detalii „sensibile” despre dosarul său penal legat de alegerile prezidențiale din 2020.
Procurorii au cerut vineri ordinul de la judecătorul tribunalului districtual al SUA, Tanya Chutkan, susținând că este „deosebit de important”, având în vedere că Trump a făcut anterior postări pe rețelele de socializare despre „martori, judecători, avocați și alții asociați cu chestiuni legale pe rol împotriva lui”.
„Dacă pârâtul ar începe să emită postări publice folosind detalii – sau, de exemplu, stenogramele marelui juriu – obținute în urma descoperirii aici, ar putea avea un efect dăunător de intimidare asupra martorilor sau ar putea afecta negativ administrarea corectă a justiției în acest caz” , a declarat DOJ într-un dosar al instanței .
Cu doar câteva ore înainte de solicitarea procurorilor către judecătorul Chutkan, Trump a lăsat o postare cu majuscule pe pagina sa de socializare Adevărul în care avertiza „Dacă mergi după mine, vin după tine!” Deși fostul președinte nu și-a clarificat sensul, Departamentul de Justiție a susținut că el se referea la cazul său de ingerință în alegeri „fie în mod specific, fie implicit”.
Ordinul de protecție propus ar interzice lui Trump și avocaților săi să divulge materiale de descoperire obținute de la guvern oricărei persoane care nu fac parte din echipa sa juridică, precum și să impună controale mai stricte asupra „materialelor sensibile”, inclusiv informațiile culese din mandate de percheziție sigilate și mărturie juriului.
Trump a pledat joi nevinovat pentru cele mai recente acuzații penale împotriva lui, care includ patru acuzații de infracțiune legate de o presupusă conspirație pentru a răsturna victoria lui Joe Biden în cursa prezidențială din 2020. Fostul președinte a criticat cazul ca fiind motivat politic, susținând că procurorii îl țintesc pentru că Biden nu ar putea să-l învingă într-o revanșă la alegerile din 2024.
Trump se confruntă cu alte două dosare penale lansate la începutul acestui an, inclusiv zeci de acuzații de infracțiune legate de presupusa manipulare greșită a documentelor clasificate după ce și-a părăsit mandatul, precum și un altul legat de presupusele plăți în bani făcute actriței porno Stormy Daniels în timpul campaniei sale din 2016.
Avocatul special Jack Smith l-a lovit și pe Trump cu trei acuzații suplimentare la sfârșitul lunii trecute, după ce l-a acuzat că a complotat pentru a șterge imaginile incriminatoare ale camerelor de securitate înainte ca agenții federali să-și percheziționeze proprietatea din Florida, ca parte a anchetei documentelor clasificate. El a pledat nevinovat în iunie față de cele 37 de acuzații depuse anterior în acel caz și a spus că va pleda, de asemenea, nevinovat și pentru ultimele acuzații.
Fluxul de știri
0