Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova a plătit două milioane de dolari drept compensație pentru erori judiciare

© AP Photo / Charlie NeibergallМолоток судьи
Молоток судьи  - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2023
Abonare
Erorile judiciare comise în decurs de cinci ani au costat Moldova două milioane de dolari
CHIŞINĂU, 6 august - Sputnik . Erorile judiciare au costat Moldova 42 de milioane de lei (2,3 milioane de dolari) în cinci ani, potrivit Ministerului Justiției.
Anterior, Centrul de Resurse Juridice al Republicii Moldova a remarcat că în ceea ce privește numărul de recursuri la instanțe pe numărul de locuitori, republica ocupă locul 4 dintre cele 46 de state membre ale Consiliului Europei ."
„În ultimii cinci ani, guvernul a plătit peste 42 de milioane de lei drept despăgubire pentru erorile judiciare ale instanțelor naționale. Acțiunile ilegale ale organelor de drept au devenit motivul principal pentru primirea a aproape șase mii de dosare în instanțe în această perioadă. Dintre acestea, aproape trei mii de dosare au fost întocmite pe baza plângerilor cetățenilor, victime ale acțiunilor ilegale ale organelor de drept, în timp ce peste trei mii de dosare au fost legate de examinarea excesivă a dosarelor”, a precizat ministerul într-un comunicat.
Ministerul Justiției al Republicii Moldova a mai subliniat că în ultimii cinci ani au fost inițiate 887 de dosare privind investigațiile ilegale efectuate de organele de drept. Instanțele naționale au dat dreptate victimelor în 339 de dosare și au fost plătite despăgubiri peste 28 de milioane de lei (1,6 milioane de dolari).
În plus, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus să fie plătiți peste 146.000 de euro celor pentru care instanțele naționale nu le-au acordat despăgubiri suficiente. Au fost 11 astfel de cazuri, a precizat Ministerul Justiției.
Potrivit statisticilor, de cele mai multe ori locuitorii Republicii Moldova se plâng de încălcarea dreptului la un proces echitabil, tratament umilitor, inuman și tortură de către oamenii legii.
Fluxul de știri
0