Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Liderul venezuelean acuză SUA de tentativa de asasinat cu drone

© AFP 2024 / JUAN BARRETOПрезидент Венесуэлы Николас Мадуро. Архивное фото.
Президент Венесуэлы Николас Мадуро. Архивное фото. - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2023
Abonare
Președintele Nicolas Maduro a susținut că Casa Albă a fost direct implicată în complotul din 2018
BUCUREȘTI, 6 aug - Sputnik. Președintele venezuelean Nicolas Maduro l-a acuzat pe fostul său omolog american, Donald Trump, că a condus un plan de asasinare a acestuia în 2018, susținând că ordinul a venit direct de la Casa Albă.
Vorbind pentru a marca 86 de ani de la înființarea Gărzii Naționale a Venezuelei, o aniversare care a căzut în aceeași zi cu tentativa eșuată de asasinat în urmă cu cinci ani, Maduro a pretins implicarea SUA și Columbian în atac.
Președintele a vorbit despre „implicarea personală și directă pe care a avut-o fostul președinte Donald Trump, Casa Albă, pentru a-i ordona președintelui columbian să pregătească atacul”, despre care a adăugat că a fost realizat de un „grup terorist” organizat în statul vecin al Venezuelei.
Maduro a continuat susținând că ancheta ulterioară a scos la iveală rolul jucat de președintele de atunci al Columbiei, Juan Manuel Santos, spunând că el a fost „operatorul direct din Bogota” care a finanțat și a planificat complotul de crimă cu doar câteva zile înainte de a fi stabilit să părăsească funcția.
Washingtonul și Bogota au negat orice rol în atac, consilierul american de pe atunci pentru securitate națională, John Bolton, sugerând în 2018 că a fost, în schimb, „un pretext creat de regimul însuși”.
Tentativa de asasinat din 4 august 2018 a avut loc în timp ce Maduro ținea un discurs în aer liber la Caracas către membrii Gărzii Naționale, cu două drone echipate cu explozibili detonând în zonă. Se pare că un număr de soldați au fost răniți în explozie, deși atacul nu s-a soldat cu victime, iar Maduro a scăpat nevătămat.
Imaginile incidentului au surprins exploziile, cu gărzile de corp ai lui Maduro sărind să-l protejeze pe președinte cu scuturi balistice înainte de a-l retrage.
Șaptesprezece suspecți au fost condamnați în cele din urmă pe 4 august anul trecut, în urma a 91 de audieri separate. Doisprezece dintre ei au fost condamnați la 30 de ani de închisoare pentru infracțiuni, inclusiv tentativă de omor și trădare, în timp ce restul de cinci riscă pedepse de închisoare de 20, 16, opt și, respectiv, cinci ani, pentru conspirație și terorism.
Fluxul de știri
0