Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Pakistanul, interesat să crească importurile de petrol rusesc

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaПредприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL
Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2023
Abonare
Pakistanul intenţionează să importe mai mult petrol brut din Rusia și poate folosi o rafinărie de petrol pe care intenționează să o construiască cu finanțare saudită.
BUCUREŞTI, 4 aug – Sputnik. Pakistanul intenţionează să importe mai mult petrol brut din Rusia și poate folosi o rafinărie de petrol pe care intenționează să o construiască cu finanțare saudită, a informat Nikkei Asia marți, citând sursele sale.
Patru companii petroliere pakistaneze de top au semnat săptămâna trecută un memorandum de înțelegere cu compania de stat din Arabia Saudită Aramco pentru un complex integrat de rafinărie în valoare de 10 miliarde de dolari, cu o capacitate de procesare a petrolului de minimum 300.000 de barili pe zi, precum şi pentru construirea unei instalați ipetrochimice, potrivit RT.
Decizia vine în contextul în care țara a început să importe ţiţei brut din Rusia. Prima livrare a fost făcută în iunie în cadrul unei tranzacții încheiate de cele două ţări. Marfa a fost plătită în yuani chinezeşti.
„Pakistanul intenționează să crească importurile de petrol din Rusia, ceea ce va duce la necesitatea unei capacități suplimentare de rafinare în Pakistan. Rafinăria care se propune să fie construită în Gwadar va ajuta eventual la rafinarea volumelor din ce în ce mai mari de ţiţei brut rusesc”, a scris Nikkei Asia, citând un oficial al guvernului pakistanez.
Ţara din Asia de Sud s-a alăturat Indiei vecine pentru a achiziţiona ţiţei brut rusesc la reducere, acesta fiind interzis pe piețele occidentale din cauza sancțiunilor. Importul de ţiţei brut din Rusia a fost un succes, a adăugat oficialul. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost în mod tradițional principalii furnizori de petrol pentru Pakistan.
Potrivit unui raport Reuters publicat luni, unii oficiali și analiști se îndoiesc că Pakistanul își va atinge obiectivul ca ţiţeiul brut rusesc să reprezinte două treimi din importurile sale de petrol, având în vedere deficitul de monedă străină și limitările la rafinăriile și porturile sale.
Fluxul de știri
0