Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

BRICS discută despre lansarea unui rival al dolarului

© SputnikBRICS summit
BRICS summit - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2023
Abonare
Rusia, împreună cu colegii membri din BRICS și alte țări africane, discută despre crearea unei noi monede globale care ar putea înlătura dominanța dolarului american și ar putea deveni analoagă cu euro.
BUCUREŞTI, 4 aug – Sputnik. Rusia, împreună cu colegii membri din BRICS și alte țări africane, discută despre crearea unei noi monede globale care ar putea înlătura dominanța dolarului american și ar putea deveni analoagă cu euro pentru statele non-occidentale, a declarat președintele adjunct al Dumei de Stat, Aleksandr Babakov.
Într-un interviu oferit presei ruseşti miercuri, Babakov a declarat că, după ce a trecut testul sancțiunilor occidentale, Moscova este pregătită să își asume un nou rol în ordinea mondială și, împreună cu partenerii ei, să submineze hegemonia SUA.
Spunând că summitul Rusia-Africa, organizat la Sankt Petersburg săptămâna trecută, este o dovadă directă a incapacităţii Occidentului colectiv de a izola Rusia, el a prezentat noi tendințe în sistemul de relații internaționale.
Babakov a subliniat că obținerea unei suveranități reale pentru Rusia ar presupune îndepărtarea dedominanța monedei americane. Moscova și partenerii săi ar trebui să cadăde acord în privinţa unei noi unităţi monetareși cu privire la regulile pentru funcționarea acesteia, a explicat el, potrivit RT.
Fiind întrebat cu privire la noua monedă, parlamentarul rus a răspuns: „Aceasta nu este yuanul și nici rubla. Există deja anumite formulări ... Numele nu este important, dar ar trebui să fie un analog al dolarului.”
„La urma urmei, din punct de vedere al potențialului său de astăzi, BRICS este mai mare decât G7. Cu alte cuvinte, potențialul unei pieţe în care această monedă poate funcționa este foarte larg. Nu există motive să fie legată de dolar”, a argumentat Babakov.
Ţările BRICS au făcut eforturi să înlăture dolarul american din comerțul reciproc. Tendința de dedolarizare a câștigat impuls în urma sancțiunilor care au deconectat efectiv Rusia din sistemul financiar dominat de occidental. Numeroase ţări în curs de dezvoltare – inclusiv colegii membri ai BRICS China, India, Brazilia și Africa de Sud – au început să opteze pentru monede alternative în comerț.
Moscova a propus anul trecut ideea introducerii unei monede BRICS. Președintele Vladimir Putin a declarat, în iunie anul trecut, că statele membre lucrează la dezvoltarea unei noi monede de rezervă bazate pe un coș al monedelor naționale utilizate de blocul format din cele cinci națiuni.
Fluxul de știri
0