Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

A ajuns funia la par: SUA au rămas fără de cel mai scump lucru pentru datorii

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaЕжегодное обращение президента США Байдена к конгрессу
Ежегодное обращение президента США Байдена к конгрессу - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2023
Abonare
Incapacitatea de a ajunge la un acord privind creșterea sau înghețarea limitei împrumuturilor a pus la îndoială disponibilitatea SUA de a-și îndeplini la timp obligațiile
Celei mai mari economii din lume i-a fost acordat, timp de decenii, cel mai înalt rating de credit. Dar problemele nesfârșite cu datoriile și deficitul bugetar în creștere sunt deja greu de ignorat. Agenția internațională Fitch a retrogradat solvabilitatea SUA - pentru prima dată în 30 de ani. Casa Albă este în stare de șoc. Cu ce se va solda asta pentru americani, citiți în materialul RIA Novosti.

Apetituri neostoite

Ratingul de nerambursare pe termen lung al emitentului SUA în valută străină a fost redus de la AAA la AA +. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 1994.
Ratingul de credit suveran este un instrument de evaluare a disponibilității statului de a-și îndeplini obligațiile financiare în timp util și în totalitate. De facto - probabilitatea defaultului.
Marina Rusă în timpul pregăririlor pentru parada militară în Marea Baltică - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2023
Editoriale
”Ocean Shield-2023”: Rusia reacționează la agitația NATO în Marea Baltică
AAA înseamnă nivel excepțional de solvabilitate și risc minim de neplată a datoriei. Fitch i-l atribuia SUA în fiecare an.Actuala decizie este o recunoaștere a faptului că situația s-a înrăutățit. Deocamdată nesemnificativ.
Agenția a menționat principalele motive: o povară uriașă a datoriei și creșterile nesfârșite ale limitei posibilelor împrumuturi, creșterea deficitului bugetar, posibilitatea unei recesiuni.
Potrivit analiștilor, acești factori, printre alții, „subminează încrederea” în capacitatea de plată a statului și de control asupra bugetului.
„Diminuarea ratingului reflectă înrăutățirea previzibilă a stării bugetului în următorii trei ani, o povară mare și în creștere a datoriei publice generale și deteriorarea calității managementului finanțelor publice în comparație cu țările cu rating AA și AAA în ultimii doi ani”, a constatat Fitch.
Trezoreria SUA a fost surprinsă, calificând decizia Fitch drept nejustificată și irelevantă.Casa Albă s-a indignat și a declarat că nu este de acord categoric cu agenția deoarece acolo au folosit „date învechite”.

Doar cifre

Dar cifrele vorbesc de la sine. În iunie, după lungi bătălii, Congresul a ridicat plafonul datoriei până la 120% din PIB, pentru a continua să se împrumute. În 2024, conform prognozei FMI, vor fi 125, în 2025 - 129, în 2028 - 136.
Deficitul bugetar în trimestrul II s-a apropiat de 8,4 procente din PIB. Administrația Biden a majorat datoria publică cu 1,8 trilioane de dolari în doar opt săptămâni.
SUA s-au pomenit într-o menghină: pentru a acoperi deficitul, trebuie crescute împrumuturile, iar cheltuielile pentru serviciul datoriei au ajuns deja la 970 de miliarde de dolari (3,6% din PIB).
"Pentru plata dobânzii la obligațiuni este cheltuit aproximativ un trilion. În curând, pentru asta se vor duce aproape jumătate din taxele colectate în țară. În 2024, serviciul datoriei va lua 15% din veniturile bugetare", menționează Evgheni Șatov, partener la Capital Lab.
O datorie de 120 de procente din PIB depășește de 2,5 ori media pentru țările cu rating comparabil, crește semnificativ vulnerabilitatea economiei, adaugă analistul.
Toate acestea au loc pe fondul așteptării unei „recesiuni soft” a economiei care, potrivit estimărilor, va începe în trimestrul al patrulea.

Au așteptat mult

Decizia Fitch se prefigura demult. Se pare că ultima picătură a fost modul în care s-au desfășurat discuțiile politice cu privire la plafonul datoriei naționale.
Incapacitatea de a ajunge la un acord privind creșterea sau înghețarea limitei împrumuturilor a pus la îndoială disponibilitatea SUA de a-și îndeplini la timp obligațiile, subliniază Capital Lab.
"Pentru a soluționa problema trebuie reduse cheltuielile bugetare, în special pentru programele sociale, trebuie ridicate impozitele pentru bogați și corporații și stimulată creșterea economică pentru a crește veniturile fiscale. Un complex de măsuri de consolidare fiscală poate stabiliza și reduce treptat datoria. Numai că nimeni nu se va ocupa de asta,” - spune analist financiar BitRiver Vladislav Antonov.
Potrivit lui Guzel Proțenko, director general al companiei ”Alfa-Forex”, agenția a întârziat intenționat cu retrogradarea, având temerea că va fi o lovitură pentru piața de valori a SUA și pentru dolar.
Așa ori altfel, problemele americane sunt demult în vizorul agențiilor internaționale. Holdingul S&P a retrogradat încă în 2011 ratingul de credit pe termen lung al SUA. Moody's menține cel mai înalt rating, dar prognoza este negativă – deja de zece ani.

Riscurile au crescut

Bursa americană a reacționat cu o scădere la decizia Fitch, urmată de piețele globale de acțiuni și de mărfuri. În general însă reacția a fost potolită. Și în Rusia la fel.
„Dolarul își păstrează statutul de „refugiu sigur”, ratingul de credit al SUA și ratele în cea mai mare economie a lumii continuă să servească drept principale puncte de referință pentru investitorii din întreaga lume”, explică Evgheni Șatov.
Altceva este că pentru investitorii instituționali acesta este un semnal extrem de negativ. Acum investițiile în datoria suverană a SUA nu sunt considerate lipsite de riscuri.
Fluxul de știri
0