Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin va efectua o vizită în Turcia

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин встретился с президентом Турции Р. Эрдоганом
Президент РФ В. Путин встретился с президентом Турции Р. Эрдоганом - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2023
Abonare
Președintele rus, Vladimir Putin, urmează să viziteze Turcia, a anunţat miercuri biroul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, fără a menţiona o dată specifică.
BUCUREŞTI, 3 aug – Sputnik. Într-un comunicat, președinția Turcieia menţionat că cei doi lideri au vorbit la telefon și au convenito vizită a lui Putin în țară, relatează RT.
Potrivit declaraţiei, cei doi președinți au discutat și despre acordul de cereale mediat de ONU și Turcia pentru deblocarea exporturilor agricole prin Marea Neagră. Moscova s-a retras din acord luna trecută, spunând că este un „joc unilateral” și evidenţiind eșecul Occidentului de a îndeplini cerințele de lungă durată ale Rusiei, printre care ridicarea sancțiunilor care împiedică exporturile agricole ruseşti.
Potrivit biroului lui Erdogan, președintele turc a menţionat că țările mai sărace vor fi afectate dacă acordul va rămâne inactiv pe termen nedefinit. El a adăugat că Turcia va „continua să facă eforturi intensive și să susţină soluţii diplomație” pentru a menține acordul, se mai arată în comunicat.
Kremlinul a confirmat discuțiile, menționând că Putin și Erdogan au acceptat să mențină contactul bilateral pe mai multe niveluri, „inclusiv în contextul pregătirilor pentru o posibilă întâlnire între cei doi lideri”.
În timpul apelului telefonic, Putin a explicat că, având în vedere absența progresului în implementarea condiţiilor rusești din acordul de cereale, „o nouă extindere nu are sens”. Comunicatul a adăugat că Putin a reiterat disponibilitatea Moscovei de a relua acordul imediat ce Occidentul va răspunde cerințelor Rusiei.
Kremlinul a mai precizat că Moscova lucrează la stabilirea unor rute sigure pentru a furniza cereale ruseşti către cele mai vulnerabile țări, „inclusiv în mod gratuit”. Moscova a menționat că această problemă a fost prezentată la Summit-ul Rusia-Africa de săptămâna trecută, adăugând că Putin și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu Turcia și cu alte țări interesate în acest sens.
Fluxul de știri
0