Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Presă: MAE al României își asumă să promoveze pe plan internațional „drepturile LGBT”

© Sputnik / Alejandro Martinez Velez / Accesați arhiva multimediaЛГБТ-парад в Мадриде
ЛГБТ-парад в Мадриде - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2023
Abonare
MAE își asumă să promoveze pe plan internațional „drepturile LGBT”, inclusiv în rândul minorilor, fără acord parental, arată R3Media
BRUXELLES, 3 aug – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, într-un răspuns pentru R3media, că Ambasada României de la Budapesta a primit „instrucțiuni” de la București, astfel încât să se alăture demersului Ambasadei SUA de a condamna Ungaria pentru „legile și retorica politică, venită în contradicție cu principiile non-discriminării, legilor internaționale privind drepturile omului” și care „contribuie la stigmatizarea comunității LGBTQI+”.
În documentul trimis de către Direcția Purtător de Cuvânt și Relații cu Mass-media, dar nesemnat sau asumat de vreo persoană, MAE mai afirmă că prin semnarea documentului respectiv, „se reiterează atașamentul părții române față de principiul nediscriminării, faţă de interzicerea tratamentelor inumane sau degradante și respectarea integrității fizice a fiecărui individ, în conformitate cu obligațiile asumate de România ca stat parte la Pactul ONU Internațional relativ la Drepturile Civile și Politice, la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.
Mai departe, MAE invocă statutul de membru UE al României, „uniune întemeiată pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților”.
În continuare, MAE afirmă că statul român „protejează și promovează drepturile omului, în plan intern și internațional, condamnând încălcarea acestora”. În opinia MAE, acțiunea sa este motivată de „caracterul democratic al societății românești, care trebuie să fie caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate”.
În document, MAE trimite către Opinia DL-AD(2021)050 a Comisiei de la Veneția despre legea pentru protecţia copiilor din Ungaria, dar și despre procesul pe care Comisia Europeană l-a intentat Ungariei pe această temă. Ursula von der Leyen consideră că Budapesta încalcă normele europene prin acest act normativ.
Fluxul de știri
0