Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia suspendă exporturile de ulei de măsline

© Pixabay / silviarita Масла
Масла - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2023
Abonare
Turcia suspendă exporturile de ulei de măsline până la 1 noiembrie din cauza creșterii prețurilor la nivel mondial
CHIȘINĂU, 2 aug - Sputnik.Turcia a suspendat exporturile de ulei de măsline până la 1 noiembrie din cauza creșterii prețurilor globale și a faptului că Spania și Italia prelucrează uleiul turcesc și îl vând țărilor terțe, a declarat Ministerul Comerțului turc.
Agenția a citat statistici de la Consiliul Internațional de Măsline (IUC), potrivit cărora, din cauza secetei din Europa , producția de ulei de măsline în lume a scăzut cu 20%, în principal din cauza Italiei și Spaniei, iar în Turcia a crescut cu 62%. De asemenea, notează ministerul, exportul de ulei de măsline turcesc din noiembrie 2022 până în iulie anul acesta a crescut cu 240% și s-a ridicat la 136,5 mii tone.
Se observă că, datorită creșterii exporturilor, prețurile petrolului au crescut semnificativ chiar în Turcia - cu 102%.
Ministerul Comerțului notează că, datorită taxelor vamale ridicate ale UE , Turcia poate furniza ulei de măsline ambalat și cu valoare adăugată consumatorului final din statele membre UE în cantități „extrem de mici”. „Totuși, Italia și Spania prelucrează petrolul furnizat de țara noastră în vrac și în barili și apoi îl vând țărilor terțe (sub mărci proprii – n.red.). Din noiembrie până în iulie, exportul nostru de petrol în barili în Spania a crescut de 21 de ori față de aceeași perioadă a anului trecut, iar în Italia - de 44 de ori", a spus ministerul într-un comunicat de presă primit de RIA Novosti.
„Reevaluând circumstanțele de mai sus, Ministerul a decis să introducă măsuri suplimentare privind exportul de ulei de măsline, atât în ​​sticle, cât și în butoaie, înainte de începerea următoarei recolte – până la 1 noiembrie 2023”, a precizat ministerul.
Fluxul de știri
0