Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Tensiuni diplomatice între Ucraina și Polonia

© Sputnik / Aleksey NikolskyiФлаги Польши и ЕС
Флаги Польши и ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2023
Abonare
Declarațiile unui consilier prezidențial din Varșovia au dus la convocarea reciprocă a ambasadorilor din capitalele celor două state, pentru a solicita explicații dar și pentru a transmite note de prostest.
BUCUREȘTI, 2 aug -Sputnik. Consilierul de politică externă al președintelui Poloniei, Marcin Przydacz, a declarat că Ucraina ar trebui să fie mai recunoscătoare față de ajutorul primit, dar și mai receptivă la nevoia Poloniei de a își proteja proprii fermieri.
„Cred că ar merita ca (Kievul) să înceapă să aprecieze rolul pe care Polonia l-a jucat pentru Ucraina în ultimele luni şi în ultimii ani”, a spus Przydacz. „Ceea ce este cel mai important astăzi este să apărăm interesele fermierului polonez”, a mai declarat consilierul.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko, a declarat că ambasadorului polonez i s-a spus în cadrul întâlnirii că declaraţiile despre presupusa nerecunoştinţă a Ucrainei pentru ajutorul Poloniei sunt „neadevărate şi inacceptabile”.
Polonia l-a chemat, de asemenea, pe ambasadorul ucrainean la Varşovia, ca răspuns la „comentariile reprezentanţilor autorităţilor ucrainene”, a scris Ministerul polonez al Afacerilor Externe pe o platformă de socializare.
Refuzul Poloniei, dar și al celorlalte state din est, de a ridica restricțiile comerciale cu privire la cerealele ucrainene, pentru a proteja proprii producători, au dus la relații tot mai tensionate între regimul Zelenski și principalii săi aliați occidentali, est-europenii.
Fluxul de știri
0