Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia va finaliza centrala nucleară din Turcia anul viitor

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimedia1-й энергоблок строящейся атомной электростанции "Аккую" в турецком городе Гюльнар
1-й энергоблок строящейся атомной электростанции Аккую в турецком городе Гюльнар - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2023
Abonare
Unul dintre principalele proiecte energetice ale Rusiei din Turcia, centrala nucleară Akkuyu, va deveni operațională anul viitor.
BUCUREŞTI, 2 aug – Sputnik. Unul dintre principalele proiecte energetice ale Rusiei din Turcia, centrala nucleară Akkuyu, va deveni operațională anul viitor, a declarat marți ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar.
Proiectul de 20 de miliarde de dolari construit în parteneriat cu gigantul nuclear rus de stat Rosatom va fi prima centrală de acest tip din Turcia și se aşteaptă să acopere peste 10% din nevoile de energie electrică ale țării. Centrala va ajuta Ankara să reducă costurile generarii de energie, ceea ce va conduce la prețuri mai mici pentru consumatori.
„Generarea (de electricitate) de la primul reactor va începe la 29 octombrie 2024. Alte blocuri vor fi puse în funcțiune la un interval de un an”, a declarat ministrul, citat de RT.
Bayraktar, care s-a întâlnit marți cu șeful Rosatom, Aleksei Likhacev, la Ankara, a scris pe Twitter mai târziu că „au evaluat situaţia actuală cu privire la proiectul de construcţie a NPP Akkuyu, care va deveni o instalație de următoarea generație pentru sectorul energetic turc”.
Acordul pentru construirea și operarea stației a fost semnat de cele două țări în 2010. Centrala va avea patru reactoare de generație 3+ VVER, proiectate de Rusia, cu o capacitate combinată de 4.800 MW și o durată de viață de serviciu de 60 de ani. Odată autorizată și adusă la capacitatea maximă, va produce aproximativ 35 de miliarde de kWh pe an. În prezent, proiectul este finanțat complet de Rusia.
Fluxul de știri
0