Oamenii de știință ruși au reuşit să cultive pepeni verzi în Antarctica
Abonare
Oamenii de știință ruși au reușit să cultive pepeni verzi în cel mai rece loc de pe planetă, la stația antarctică Vostok.
BUCUREŞTI, 1 aug – Sputnik. Oamenii de știință ruși au reușit să cultive pepeni verzi în cel mai rece loc de pe planetă, la stația antarctică Vostok, folosind tehnologia panoponiei fără sol, a anunțat luni Institutul de Cercetare pentru Arctica și Antarctica (AARI) din Rusia.
„Oamenii de știință din cadrul celei de-a 68-a expediție rusească în Antarctica a Institutului de Cercetare pentru Arctica și Antarctica, împreună cu colegii lor de la Institutul de Cercetare în Agrofizică și Institutul pentru Chestiuni Biomedicale al Academiei Ruse de Științe, au finalizat cu succes primul experiment de creștere a pepenilor verzi în stația din Antarctica Vostok, cel mai rece loc de pe Pământ”, a menţionat AARI într-un comunicat, citat de Sputnik Internaţional.
Exploratorii polari au reușit să crească opt pepeni „bine copți și dulci” în 103 zile folosind tehnologia panoponiei fără sol.
„Pe lângă interesul științific și beneficiile practice directe date de legumele proaspete, fructele de pădure și ierburile medicinale, proiectul nostru comun are o serie de avantaje suplimentare importante. Sera de la stație are un efect pozitiv asupra stării emoționale a exploratorilor polari, care petrec multe luni ca grup izolat, în condiții de noapte polară, temperaturi scăzute și spațiu de locuit limitat”, a precizat directorul AARI, Alexander Makarov.
De asemenea, Institutul a anunțat planuri de a aplica şi o tehnologie de cultivare a murelor, afinelor și căpșunilor în Antarctica.
Experimentul de cultivare a legumelor la stația Vostok intitulată „Rastenia” („plante” în rusă) este în desfășurare din februarie 2020. În sezonul trecut, exploratorii polari ruși au crescut aproximativ 62 de kilograme de roșii și 20 de ardei.
Unul dintre scopurile experimentului este testarea tehnologiilor pentru cultivarea plantelor pentru o bază pe Lună.
Vostok este singura stație rusească din Antarctica funcţională pe tot parcursul anului. În iulie 1983, a înregistrat cea mai scăzută temperatură a aerului de pe planetă, de minus 89,2 grade Celsius (minus 128,5 grade Fahrenheit).