Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ţară sud-americană vrea să se alăture BRICS

© Photohost agency brics-russia2020.ru / Accesați arhiva multimediaМеждународный фестиваль энергосбережения #ВместеЯрче
Международный фестиваль энергосбережения #ВместеЯрче - Sputnik Moldova, 1920, 01.08.2023
Abonare
Lista din ce în ce mai mare a ţărilor pregătite să intre în blocul economic BRICS include acum Bolivia, potrivit ministrului de Externe, Rogelio Mayta.
BUCUREŞTI, 1 aug – Sputnik. Scriind luni pe Twitter, ministrul de Externe al Boliviei a declarat că ţara sa va participa la summitul blocului – care este alcătuit din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – de la Johannesburg, care va avea loc în perioada 22 august - 22 august 24, și că președintele bolivian Luis Arce își va prezenta la întrunire viziunea sa cu privire la dezvoltarea economică și socială viitoare a țării.
„De asemenea, dorim să vă informăm că, la 12 iunie 2023, președintele Arce a comunicat oficial dorinţa Boliviei de a se alătura grupului”, a spus Mayta, explicând că țara sa dorește să se îndrepte către o dezvoltare durabilă și incluzivă și să îşi consolideze cooperarea cu economiile emergente.
El a declarat că Bolivia a discutat chestiunea cu toți cei cinci membri ai blocului. „Știm că este un proces lung, dar suntem pe calea cea bună, muncind din greu pentru țară”, a scris ministrul de Externe, potrivit RT.
În iunie, ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că aproape 20 de țări sunt interesate să se alăture BRICS, spunând că acesta este un semn al rolului sporit al blocului pe arena internațională, în timp ce Anil Sooklal, ambasadorul Africii de Sud, a menţionat că numărul ţărilor interesate de aderare este de peste 40.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2023
Rusia
Putin va participa la summitul BRICS prin videoconferință
Argentina, Iranul și Algeria sunt printre țările care au solicitat oficial să se alăture BRICS în 2022, Egiptul, Bangladeshul și Etiopia urmându-le exemplul în acest an. La sfârșitul lunii iunie, Business Standard a raportat că BRICS ar putea fi de acord să admită un număr de cinci țări în bloc, la Summit-ul de la Johannesburg, printre aceste ţări fiind Arabia Saudită, Indonezia, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Argentina.
BRICS, care a început ca un club informal al economiilor emergente non-occidentale, reprezintă acum peste 40% din populația globală și aproape un sfert din PIB-ul mondial.
Fluxul de știri
0