România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Statul român reia o idee a lui Ceaușescu, de construire a unui proiect-mamut

© AP Photo / Dieter EndlicherNicolae Ceaușescu
Nicolae Ceaușescu - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2023
Abonare
Este vorba despre construirea hidrocentralei de acumulare prin pompaj de până la 1000 MW de la Tarnița Lăpușești, idee care datează din timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu. Ce presupune acest proiect.
CHIȘINĂU, 30 iul - Sputnik. În urmă cu peste trei ani, hidrocentrala de acumulare prin pompaj de până la 1.000 MW de la Tarnița Lăpuștești a fost declarată ca abandonată de către autoritățile române.
Asta după ce, foarte recent, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, a demarat procedura de dizolvare a fostei companii dedicate proiectului, Hidro Tarnița SA.
SAPE a inițiat acum o procedură de consultare a pieței pentru ″stabilirea valorii estimate, respectiv a prețului estimativ pentru fiecare fază de proiect solicitată, durata de realizare a celor două faze de proiect, documentele necesare a fi puse la dispoziția prestatorului pentru realizarea celor două faze, identificarea prestatorilor care beneficiază de experiența necesară pentru întocmirea documentațiilor, pentru prestarea serviciilor de elaborare studiu de fezabilitate în vederea stabilirii necesității și oportunității realizării obiectivului de investiții, identificarea scenariilor/opțiunilor tehnico-economice posibile și selectarea unui număr limitat de scenarii/opțiuni fezabile pentru realizarea obiectivului de investiții, a studiului de fezabilitate pentru analiza, fundamentarea și propunerea a minimum două scenarii/opțiuni tehnico-economice diferite, cu recomandarea justificată și documentată a scenariului/opțiunii tehnico-economice optime pentru realizarea obiectivului de investiții și a consultanței oferite beneficiarului pe parcursul derulării procedurilor de achiziție publică până la atribuirea contractului EPC″ pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești, scrie profit.ro.
Potrivit Societății de Administrare a Participațiilor în Energie, în condițiile în care, la orizontul anului 2030, în mixul tehnologic din sistemul de producție al energiei electrice din România va crește ponderea sectorului nuclear și a energiei din surse regenerabile, sunt necesare capacități care să asigure flexibilitatea sistemului electroenergetic.
Astfel, spune SAPE, este obligatorie realizarea unei capacități de stocare cu puterea de pana la 1.000 MW în CHEAP Tarnița-Lăpuștești care să poată interveni în echilibrarea sistemului pe durate cuprinse între 4-6 ore.
Fluxul de știri
0