MAE român își asumă promovarea internațională a drepturilor LGBTQ
© Sputnik / Alejandro Martinez Velez
/ Abonare
Ministerul Afacerilor Externe a confirmatcă Ambasada României de la Budapesta a primit „instrucțiuni” de la București, astfel încât să se alăture demersului Ambasadei SUA de a condamna Ungaria.
BUCUREȘTI, 30 iul - Sputnik. Într-un răspuns pentru R3media, Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat că Ambasada României de la Budapesta a primit „instrucțiuni” de la București, astfel încât să se alăture demersului Ambasadei SUA de a condamna Ungaria pentru „legile și retorica politică, venită în contradicție cu principiile non-discriminării, legilor internaționale privind drepturile omului” și care „contribuie la stigmatizarea comunității LGBTQI+”.
Documentul este trimis de Direcția Purtător de Cuvânt și Relații cu Mass-media, dar e nesemnat sau asumat de vreo persoană.
În actul respectiv, MAE mai afirmă că prin semnarea documentului respectiv, „se reiterează atașamentul părții române față de principiul nediscriminării, faţă de interzicerea tratamentelor inumane sau degradante și respectarea integrității fizice a fiecărui individ, în conformitate cu obligațiile asumate de România ca stat parte la Pactul ONU Internațional relativ la Drepturile Civile și Politice, la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.
Mai departe, MAE invocă statutul de membru UE al României, „uniune întemeiată pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților”, scrie cotidianul.ro.
În continuare, MAE afirmă că statul român „protejează și promovează drepturile omului, în plan intern și internațional, condamnând încălcarea acestora”. În opinia MAE, acțiunea sa este motivată de „caracterul democratic al societății românești, care trebuie să fie caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate”.
La întrebările R3media, „Care sunt „legile și retorica” din Ungaria care contribuie la „stigmatizarea comunității LGBTQ”, la care face referire declarația semnată de reprezentanții statului român? și „Care sunt, cu exactitate, „legile și politicile” din Ungaria care „discriminează împotriva drepturilor LGBTQ”, așa cum este menționat în declarația respectivă?”, ministerul condus de Luminița Odobescu, a confirmat că este vorba despre Legea 79 pentru protecția minorilor adoptată de Ungaria, în 2021.
Legea în cauză are denumirea întreagă, astfel: „ Legea LXXIX/2021 pentru acțiuni mai stricte împotriva pedofililor și modificarea unor legi pentru protecția copiilor”.
În document, MAE ne trimite către Opinia DL-AD(2021)050 a Comisiei de la Veneția despre această lege, dar și despre procesul pe care Comisia Europeană l-a intentat Ungariei pe această temă. Ursula von der Leyen consideră că Budapesta încalcă normele europene prin acest act normativ.
Potrivit instituției condusă de Luminița Odobescu, dreptul părinților de a decide la ce se uită, ce ascultă copiii lor pe subiecte intime cum ar fi sexualitatea, încalcă drepturile homosexualilor, lesbienelor, etc. Mai precis, faptul că statul ungar a stabilit că activiștii LGBT nu pot vorbi copiilor decât cu acordul părinților constituie „stigmatizarea comunității LGBTQ”, precum și „discriminarea împotriva drepturilor LGBTQ”.
Dacă e să ne luăm după răspunsul MAE, această lege de protecție a minorilor – bazată pe un principiu înscris și-n Constituția României – ar constitui încălcarea „principiului nediscriminării, faţă de interzicerea tratamentelor inumane sau degradante și respectarea integrității fizice a fiecărui individ”. Iar MAE își asumă să promoveze activismul LGBT în rândul minorilor, în lume.
Joi, 27 iulie, 28 de state plus Comisia Europeană au remis o scrisoare prin care cer României să recunoască existența unei căsătorii între persoane de același sex și legalizarea transgenderismului.
Titularul MAE, Luminița Odobescu, a fost consilierul președintelui Klaus Iohannis. Fostul ministru de externe, Bogdan Aurescu, i-a luat locul în această poziție, după numirea ei la MAE.