Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Yuanul depăşeşte dolarul în comerțul bilateral al Chinei

© Sputnik / Alexandr Demyanchuk / Accesați arhiva multimediaРубли и юани
Рубли и юани - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2023
Abonare
Yuanul a depășit dolarul american, devenind cea mai utilizată monedă în tranzacțiile transfrontaliere generale ale Chinei.
BUCUREŞTI, 27 iul – Sputnik. Yuanul a depășit dolarul american, devenind cea mai utilizată monedă în tranzacțiile transfrontaliere generale ale Chinei, din aprilie până în iunie, a raportat Nikkei săptămâna aceasta, citând date statistice de la Administrația de stat chineză privindschimburilevalutare.
Potrivit analizei datelor, utilizarea semnificativă a renminbi a fost determinată în principal de deschiderea pieței de capital și de comerțul sporit cu Rusia.
Statisticile au arătat că yuanul a fost utilizat în 49% dintretranzacțiile transfrontaliere aleChinei, în trimestrul trecut, depăşindpentru prima dată dolarul. Plățile internaționale denominate în yuaniau crescut cu 11% pe an, la 1,51 trilioane de dolari, în timp ce plățile în dolari au scăzut cu 14%, până la 1,4 trilioane de dolari, potrivit datelor, citate de RT.
Datele oficiale au mai arătat că tranzacţiile transfrontaliere în moneda chineză au totalizat 42,1 trilioane de yuani (5,85 trilioane de dolari) în 2022. Tranzacțiile de capital au reprezentat peste 4 trilioane de dolari, sau aproximativ 75%.
Deși ponderea yuanului în tranzacţiile globale este încă relativ scăzută, aceasta a fost în creștere constantă în ultimii ani, în contextul eforturilor Beijingului de a promova utilizarea monedei sale. Guvernul chinez a permis prima dată efectuarea plăților comerciale în yuani în 2009, inclusiv decontări pentru transferuri de marfă, servicii și conturi curente, precum și pentru tranzacții de capital.
Tendinţa Chinei de a se îndepărta de dolar în comerțul internațional s-a accentuat în contextul sancțiunilor dure impuse de ţările occidentale împotriva Rusiei, un important producător de energie globală și exportator. De asemenea, liderii indieni au făcut pași către îndepărtarea de dolar, trecând la ruble și rupii în comerțul reciproc cu Moscova.
Rusia și-a sporit utilizarea monedelor alternative în tranzacții încă de anul trecut. Președintele Vladimir Putin a sugerat ca yuanul chinez să fie utilizat pe scară largă, nu numai în comerțul cu China, dar și în tranzacțiile Rusiei cu țările din Africa și America Latină. Ultimele date de la Banca Rusiei arată că yuanul a devenit un jucător major în comerțul exterior al Rusiei.
Fluxul de știri
0