Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA ”înțeapă” China în Oceania

© AFP 2023 / EVELYN HOCKSTEINAnthony Blinken
Anthony Blinken - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2023
Anthony Blinken
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
SUA își schimbă direcția intereselor sale geopolitice înspre oceanul Pacific, unde riscă să piardă influența. Prezent în Tonga, șeful diplomației americane a avut ca subiect principal ”atacarea” Chinei.
BUCUREȘTI, 27 iul -Sputnik. Anthony Blinken nu s-a sfiit să ”bârfească” în Tonga pe chinezi, acuzându-i că sunt în spatele unor acțiuni economice „prădătoare„ și ”din ce în ce mai problematice”.
„Pe măsură ce angajamentul chinez în regiune a crescut, au existat, din perspectiva noastră, comportamente din ce în ce mai problematice”, a declarat Blinken, apreciind că investiţiile chineze în regiune leagă adesea mâinile ţărilor primitoare.
El a apreciat că Beijingul se află în spatele unor „activităţi economice prădătoare şi, de asemenea, al investiţiilor care sunt făcute într-un mod care poate submina de fapt o bună guvernare şi promova corupţia”.
Prezenţa lui Antony Blinken survine după ce ministrul de Externe chinez Qin Gang a fost demis brusc din funcţie şi înlocuit de Wang Yi, pe care Blinken „îl cunoaşte de peste zece ani”.
„Mă aştept să pot lucra bine cu el, aşa cum am făcut în trecut”, a declarat secretarul de stat american, subliniind importanţa „gestionării acestei relaţii într-o manieră responsabilă”, cu „diplomaţie” şi „angajament”.
Blinken este primul înalt reprezentant de la Washington care vizitează insulele din Tonga, un regat din Pacific unde noua ambasadă americană a fost deschisă în mai, în capitala Nuku’alofa.
Prezenţa secretarului de stat „este o mărturie a faptului că parteneriatul nostru este din ce în ce mai puternic”, a afirmat, la rândul său, premierul din Tonga, Hu’akavemeiliku Siaosi Sovaleni.
Fluxul de știri
0