România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Curtea Constituțională a României este sabotată de UE

© Photo : Curtea Constituțională a RomânieiCurtea Constituțională a României
Curtea Constituțională a României - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2023
Abonare
Curtea Constituțională a României reacționează printr-un fost membru marcant, fostul președinte al ei, Augustin Zegrean, la decizia instanței UE ce practic o invalidează în fața tribunalelor din România.
BUCUREȘTI, 26 iul -Sputnik. Fostul judecător CCR Augustin Zegrean a reacționat în forță în fața deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene de a solicita instanțelor românești să nu respecte decizii CCR ce ar contravine intereselor UE.
”Este inadmisibil ca CJUE să spună judecătorilor din România: nu respectaţi deciziile Înaltei Curţi, câtă vreme legea îi obligă să le respecte”, a reacționat fostul președinte al Curții Constituționale a României.
Fostul judecător CCR a precizat că ”dacă prescripţia pentru fapta comisă este 10 ani şi cu o lună înainte să se împlinească termenul procurorul întocmeşte un act, începe să curgă un nou termen de prescripţie de 10 ani”.
”De aceea avem dosare de 20 de ani nesoluţionate şi dosarul Revoluţiei este nesoluţionat după 33 de ani, pentru că procurorul stabileşte termenul de prescripţie, nu legea, din păcate. Este o prescripţie specială, peste care nu poate trece nici procurorul, dacă s-a trecut o dată şi jumătate din pedeapsa primită de lege, atunci se prescrie, nu mai poate să facă alte prelungiri. Asta a vrut CCR să sancţioneze, să nu se mai întâmple aşa ceva”, a explicat Zegrean.
Fostul judecător al CCR a menţionat că prin decizia sa, Curtea de Justiţie a UE ”contrazice decizia CCR, din moment ce spune să nu se aplice deciziile CCR şi decizia Curţii Supreme de Justiţie, care a dat o decizie în 2022, prin care a spus că instanţele sunt obligate să ţină seamă de deciziile CCR”.
În același timp, pe masa Curții Constituționale se găsesc în acest moment spețe foarte delicate din punct vedere politic și administrativ. Va anula CCR deciziile coaliției de guvernare de a elimina pensiile speciale, dar și cumulul pensiilor cu salariul?
Judecătorii Curții Constituționale a României se întrunesc în ședință, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a reacționat prompt după votul decizional din Parlament și a sesizat forul în legătură cu legea care elimină pensiile speciale, dar și în privința legii care interzice cumulul pensiilor cu salariul.
Fluxul de știri
0