Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

FT: Occidentul, „alarmat” de lentoarea contraofensivei Ucrainei

© AP Photo / LibkosУкраинские военные готовят баррикады в Артемовске (Бахмуте)"
Украинские военные готовят баррикады в Артемовске (Бахмуте) - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2023
Abonare
Susținătorii occidentali ai Ucrainei sunt tot mai „alarmaţi” de progresul lent al contrafensivei mult-lăudate împotriva forțelor rusești, a relatat sâmbătă Financial Times.
BUCUREŞTI, 23 iul – Sputnik. Cu toate acestea, președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a încercat să diminueze aceste îngrijorări, insistând că evoluţia ţării sale pe câmpul de luptă se va schimba.
Vorbind vineri la Forumul pentru Securitate Aspen, Zelenski a încercat să explice problemele legate de contraofensivă subliniind că Ucraina a dorit inițial să lanseze contraofensiva în primăvară, dar în cele din urmă s-a răzgândit din cauza lipsei de muniții și de trupe instruite. Întârzierea a permis Rusiei să îşi consolideze apărarea și să plaseze mine, care au încetinit progresul, a spus el.
El a adăugat că Ucraina „se apropia de un moment în care acțiuni relevante vor da rezultate, întrucât trecem deja prin unele zone cu mine și deminăm aceste zone”.
În acelaşi timp, vorbind la aceeași conferință, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a descris operațiunile ofensive ale Kievului ca fiind „greoaie”, adăugând că a pierdut un număr „semnificativ” de trupe. Cu toate acestea, a menționat că este încă prea devreme pentru a evalua rezultatele contrafensivei.
Rostislav Juravliov - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2023
Rusia
Corespondentul militar Rostislav Juravliov a fost ucis de un obuz cu dispersie
Potrivit Financial Times, deşi oficialii occidentali au încercat public să prezinte pozitiv eforturile militare ale Ucrainei, mulți s-au arătat mai puțin optimiști în conversațiile private, relatează RT.
Ziarul l-a citat pe Philip Zelikow, profesor de istorie la Universitatea din Virginia și fost diplomat, care a avertizat că Ucraina se „îndreaptă spre ceea ce ar putea fi o iarnă a nemulțumirii”. El și-a exprimat opinia că Ucraina va experimenta consecințe economice devastatoare în urma conflictului, în timp ce aliații săi occidentali suportă deja costuri semnificative pentru a menține guvernul ucrainean pe linia de plutire.
De asemenea, președintele Vladimir Putin a declarat vineri, la Consiliul de Securitate al Rusiei, că națiunile occidentale sunt dezamăgite de rezultatele contraofensivei și că „o cantitate colosală de resurse care au fost pompate în regimul de la Kiev” nu i-au ajutat să treacă de apărarea rusească. Preşedintele a mai spus că Ucraina a pierdut „zeci de mii de trupe” ca urmare a „atacurilor sale suicidare”.
Fluxul de știri
0