Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Ioniță, despre migrația din Moldova: pleacă masiv tinerii de vârstă universitară

© Sputnik / OsmatescoTineri, Chișinău
Tineri, Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2023
Abonare
Tinerii pleacă masiv și că dacă acum 10 ani doar 24% dintre tinerii de vârsta universitară erau peste hotarele țării, atunci în prezent ponderea lor deja a ajuns la 40%.
CHIȘINĂU, 21 iul - Sputnik. Expertul în economie Veaceslav Ioniță scrie azi într-un articol pe blogul său că din cei 12,7 mii de tineri care au fost înmatriculați la studii universitare în Moldova în 2019 doar 8,3 mii, adică 65%, au finalizat studiile în 2022.
„Nu, nu este vorba despre reușita academică. Cei 4,4 mii tineri, pur și simplu au decis să-și continue studiile și viața peste hotarele țării. Și asta doar o singură promoție și doar în 3 ani”, subliniază expertul.
El precizează că în prezent Moldova se confruntă cu al treilea val de migrațiune: „al III-lea și cel mai dramatic: MIGRAȚIA TINERILOR”.
Primul val, potrivit lui Ioniță, a fost în anii 2000-2005. Atunci a avut loc așa zisul „val al sărăciei”, când oamenii din cauza lipsurilor materiale (sărăciei lucie) au mers peste hotare să-și rezolve problema de supraviețuire.
Al doilea val, menționează expertul, a fost în perioada 2015-2018 – „Valul pentru o viața mai bună”. Acești oameni nu mai erau într-o situație de sărăcie extremă, aveau venituri satisfăcătoare, majoritatea de vârsta 30-45 ani, oameni formați, cu familii, dar au plecat pentru o viață mai bună, mai calitativă. Acolo unde pe lângă salarii bune mai ai și drumuri, școli, spitale, infrastructură. Într-un cuvânt bunăstare oferită de autorități.
„Acum, după 2018 asistăm la al TREILEA VAL de MIGRAȚIE a TINERILOR. Ei pleacă masiv, în timpul liceului, la studii, și pe parcursul studiilor. Comportamentul lor poate fi caracterizat printr-un singur cuvânt: PLEC”, notează Ioniță.
El mai precizează că tinerii pleacă masiv și că dacă acum 10 ani doar 24% dintre tinerii de vârsta universitară erau peste hotarele țării, atunci în prezent ponderea lor deja a ajuns la 40%.
Air Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2023
Societate
„Air Moldova” sistează zborurile pe 16 august 2023
Fluxul de știri
0