Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

FMI: Activitatea economică globală încetineşte

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2023
Abonare
Activitatea economică globală încetinește, în special în sectorul producției, a declarat șeful Fondului Monetar Internațional (FMI).
BUCUREŞTI, 21 iul – Sputnik. Activitatea economică globală încetinește, în special în sectorul producției, a declarat șeful Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, în cadrul unei reuniuni marţi a miniștrilor de Finanțe din G20 și a guvernatorilor băncilor centrale.
Ea a menționat că economia mondială „a arătat o anumită rezistență”, în ciuda „șocurilor succesive din ultimii ani și a creşterii rapide a ratelor dobânzii”. Creșterea ei este susținută de piețele de muncă puternice și de o cerere ridicată de servicii, dar rămâne „anemică după standarde istorice”.
„Activitatea încetinește, în special în sectorul producției. Privind mai departe, perspectivele de creștere pe termen mediu rămân slabe”, a declarat Georgieva, prezicând că economiile avansate ar putea înregistra o încetinire deosebit de pronunțată, de la 2,7% în 2022 la 1,3% până la sfârșitul anului 2023.
De asemenea, Georgieva a menționat că inflația, deși prezintă semne de încetinire, rămâne un impediment pentru creșterea economică.
Georgieva i-a îndemnat pe liderii G20 să „conducă economia globală pe o cale mai vibrantă pe termen mediu”, ceea ce ar necesita măsuri politice atât interne, cât și internaționale, axate pe reducerea inflației și gestionarea finanțelor în mod responsabil. Ea a menționat că aceste eforturi pot varia de la o țară la alta și ar putea necesita acțiuni colective, având în vedere că diferențele dintre condițiile economice ale ţărilor sunt o preocupare persistentă pentru FMI.
„În timp ce economiile de piață emergente avansate și puternice au o "pernă" de peste 10 trilioane de dolari în rezervele internaționale, restul lumii se bazează pe resurse comune ale instituțiilor internaționale precum FMI”, a adăugat aceasta.
Georgieva a cerut liderilor globali să implementeze reforme care să promoveze creșterea activităţilor de afaceri și crearea de noi locuri de muncă.
Fluxul de știri
0