Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Inaugurarea bașcanului: Conducerea de la Comrat critică puterea centrală

© privesc.euDumitru Constantinov, Preşedintele Adunării Populare a autonomiei găgăuze
Dumitru Constantinov, Preşedintele Adunării Populare a autonomiei găgăuze - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2023
Dumitru Constantinov, Preşedintele Adunării Populare a autonomiei găgăuze
Abonare
Reproșuri aduse autorităților de la Chișinău de președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov, la inaugurarea noului guvernator al autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul.
CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik. Șeful Legislativului de la Comrat în discursul său susținut în timpul inaugurării bașacanului a declarat că Evghenia Guțul va trebui să aplice toate priceperea pentru a susține interesele Găgăuziei.
"Ca guvernator al Găgăuziei, ea trebuie să se apuce de lucru, să aplice toate cunoștințele, forțele, capacitățile ca să apere Găgăuzia noastră, statutul Găgăuziei, să apere poziția noastră legală, să apere prerogativele legislative pe care Moldova, cu fiecare an, le reduce. Ea trebuie să-și asume responsabilitatea ca să restabilească toate relațiile bune cu Republica Moldova, cu Guvernul, cu conducerea. Ea trebuie să facă tot posibilul ca Găgăuzia să meargă pe calea cea dreaptă, pe calea dezvoltării".
Constantinov a mai declarat că autoritățile de la Chișinău nu respectă voința poporului găgăuz și nu manifestă deschidere în raport cu conducerea de la Comrat.
"Nu voi dezvălui un secret dacă voi spună că în ultima perioadă conducerea republicii noastre (a Republicii Moldova – n.n.) ignoră în mod direct, deschis Găgăuzia noastră, ignoră opinia oamenilor noștri, ignoră alegerile Găgăuziei noastre, dar iată ce ține de alegerile lor, ei consideră că acestea toți trebuie să le respecte. Dar noi vom merge pe altă cale: ca toată lumea civilizată noi, întotdeauna, vom respecta majoritatea, alegerea făcută de majoritate pentru noi este lege".
El a mai susținut că aceeași atitudine s-a văzut și din partea reprezentanților ambasadelor străine din țara noastră care nu au participat la inaugarea bașcanului Găgăuziei.
„Astăzi am invitat întregul corp diplomatic, toată conducerea (reprezentanții guvernului central – n.red.). Din păcate, desconsiderare totală. Și a existat chiar un atac asupra corpului diplomatic – vedeți că mulți nu au venit. Ce fel de respect? Nu există respect față de oamenii noștri, față de alegătorii noștri. Nici nouă nu ne plac multe, nouă nu ne plac alegerile din țară. Dar după alegeri întreaga lume civilizată lucrează împreună. Trebuie să arătăm asta".
Fluxul de știri
0