România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România sub presiunea cerealelor ucrainene

© Photo : Portul ConstanțaPortul Constanța
Portul Constanța - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2023
Abonare
Ruperea acordului cu privire la transportul cerealelor în Marea Neagră va aduce mari probleme în România și va pune o presiune pe rezervația naturală a Deltei Dunării.
BUCUREȘTI, 19 iul -Sputnik. Infrastructura rutieră și portuară românească vor fi puse la foarte grea încercare după întreruperea acordului privind transportul de cereale în Marea Neagră.
Ruperea acordului pentru transportul cerealelor în Marea Neagră va pune presiune suplimentară pe infrastructura rutieră din România, dar și pe Portul Constanța, deja aglomerat din cauza camioanelor cu cereale ucrainene, într-un moment în care se încarcă pe nave și recolta românească, avertizează Federația Operatorilor Români de Transport (FORT). Vârful de sezon va fi atins în aproximativ două săptămâni, a declarat Viorel Panait, președintele operatorilor portuari din Constanța, care a adăugat că în acest moment se iau măsuri convenite cu Comisia Europeană pentru îmbunătățirea timpilor de tranzit.
”Într-un port deja supraaglomerat, vom avea o invazie de camioane ce vor aduce cereale din Ucraina și vor îngreuna traficul și așa foarte anevoios. Capacitățile de transport feroviar sau fluvial sunt și ele reduse la minimum având cauza principală, tot campania agricolă ce este în desfășurare în acest moment”, a avertizat Mihaela Șerban.
Nici ucrainenii nu sunt mai optimiști cu privire la complicații. Ei încearcă să convingă Comisia Europeană să investească într-o rută alternativă. Astfel speră să convingă Uniunea Europeană să îmbunătățească o linie de cale ferată care traversează Moldova și să permită instalarea de dane pe mare, în largul canalului Sulina, unul dintre brațele românești ale Deltei Dunării, pentru a găsi o soluție la aglomerația actuală din portul Constanța.
Fluxul de știri
0