Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Preşedintele Bulgariei critică Ucraina

© Sputnik / Rodion ProcaРумен Радев
Румен Радев - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2023
Abonare
Președintele Bulgariei, Rumen Radev, spune că Ucraina insistă să lupte, dar Europa plătește factura
BRUXELLES, 19 iul – Sputnik Președintele Bulgariei, Rumen Radev, spune că prețul prelungirii conflictului din Ucraina este plătit de întreaga Europă.
Mai mult, afirmă președintele țării vecine, conflictul se adâncește și este un risc pentru întregul continent.
„Ucraina insistă să poarte acest război, dar trebuie să fie clar că toată Europa plătește factura. Și acest război are multe dimensiuni. O spun din nou: nu este doar militar. Are o dimensiune economică, socială și politică. Reprezintă un risc pentru toată Europa”, a spus președintele bulgar.
Radev i-a criticat pe liderii guvernului de la Sofia pentru felul în care gestionează relația Bulgariei cu acest război.
„Conducătorii noștri încearcă să ne convingă, cu disperare, că prin trimiterea de ajutor militar (Ucrainei) crește securitatea noastră. Din contră, acest conflict se adâncește”, a completat Radev.
Președintele bulgar a rămas pe aceleași poziții, după ce anterior afirmase că Ucraina nu poate fi primită în NATO câtă vreme este implicată într-un război, poziție care s-a dovedit adevărată la summitul de la Vilnius.
El a criticat și decizia Parlamentului de la Sofia de a trimite în Ucraina toate transportoarele blindate din depozitele ministerului de interne.
„Ar trebui să așteptăm ca și conducătorii noștri – nu doar ministrul apărării din Marea Britanie – să privească armata noastră doar ca pe un depozit pentru altă armată?”, s-a întrebat președintele Radev.
În același registru, președintele Bulgariei a cerut comunității internaționale să se implice în găsirea unei soluții pașnice la conflictul din Ucraina.
„Este de datoria celor implicați în ostilitățile din Ucraina, ca și a comunității internaționale, să găsească o soluție pașnică. Poziția șefului statului este că nu există o soluție militară pentru conflictul dintre Rusia și Ucraina. Fiecare zi de război conduce la morți și distrugere, care nu doar că nu sunt în interesul Ucrainei și Rusiei, dar au și consecințe severe din punct de vedere economic, social și politic pentru toată Europa”, se arată într-un comunicat al președintelui Bulgariei.
Fluxul de știri
0