România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Comandor român: de ce Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu este importantă pentru NATO

© AP Photo / Vadim GhirdaАмериканская военная база в Девеселу
Американская военная база в Девеселу - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comandorul Nicolae Crețu, comandant al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a explicat de ce aceasta reprezintă o locație strategică importantă pentru NATO în contextul conflictului din Ucraina.
BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik. Comandorul Nicolae Crețu a declarat că Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu este situată cel mai aproape de linia de conflict pe care o știm astăzi.
El a specificat că locația bazei este extrem de importantă și oferă o facilitatea militară nu doar datorită apropierii de contextul operațional, ci și datorită infrastructurii care oferă o conectivitate foarte bună în zona noastră geografică.
Crețu a explicat că baza are infrastructură rutieră și că poate că mult mai importantă este calea ferată care vine până în interiorul bazei aeriene și care permite transportarea echipamentelor militare.
Pe lângă infrastructura rutieră mai există și cea aeriană.
”Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu care se află în interiorul bazei și care ne permite să procesăm zboruri internaționale, acesta este elementul cel mai important și apoi celelalte aspecte: Fluviul Dunărea, prin intermediul căruia putem să transportăm echipamente militare până în mijlocul Europei sau invers, din mijlocul Europei până la noi”, a declarat comandorul Nicolae Crețu.
Pe această cale, Nicolae Crețu a amintit că anul trecut, la summitul de la Madrid, zona bazinului Mării Negre a fost declarată strategică pentru NATO.
Cât despre misiunile Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, comandorul Nicolae Crețu a precizat că unele sunt atipice.
”Una dintre ele, care este mai atipică și nu o regăsim atât de populară în celelalte baze este acordarea sprijinului pentru țările aliate sau partenere. Tipul de sprijin se referă la forțele partenere, SUA, dar și celelalte state care au prezență în baza noastră, astăzi având în bază dislocate forțe din Statele Unite, Franța, Italia și România”, a declarat Crețu.
Comandorul Nicolae Crețu a precizat că o altă misiune foarte importantă pentru Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu este aceea de a reprezenta un punct aerian de îmbarcare și debarcare pentru trupe ”atunci când dorim să proiectăm forțe la distanță mare de teritoriul național și aici aș dori să menționez misiunile din Afganistan, Irak sau ultima misiune la care chiar baza noastră a participat - misiunea din Mali, unde am avut dislocat un detașament de elicoptere. Celelalte misiuni sunt misiuni tipice pentru o bază aeriană".
Totodată, comandorul Nicolae Crețu a precizat că Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află în plină dezvoltare, în anul 2021 fiind aprobat în Parlament un master-plan care va fi executat în 4 faze, cu o investiție de peste 1 miliard de euro, preconizat să se desfășoare pe o perioadă de 20 de ani, transmite dcnews.ro.
Fluxul de știri
0