Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: avioanele F-16 pentru Ucraina - o amenințare a Rusiei în sfera nucleară

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2023
Abonare
Ministrul de Externe Lavrov a calificat planurile SUA de a-i oferi Kievului avioane F-16 drept exemplu de evoluție foarte periculoasă a evenimentelor.
CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Apariția la Kiev a avioanelor de luptă F-16 capabile să poarte arme nucleare va fi considerată de Rusia drept o amenințare din partea Occidentului în sfera nucleară, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru publicația Lenta.ru.
„Ne-am pronunțat în repetate rânduri la această temă. Aș spune chiar că ea s-a epuizat, dacă Occidentul nu ar întreprinde acțiuni care să ne obligă iar și iar să indicăm asupra riscurilor de natură strategică, care sunt generate de politica antirusească agresivă”, a spus ministrul.
El a amintit că condițiile de utilizare a armelor nucleare de către Rusia sunt clar definite în doctrina militară.
În același timp, SUA și sateliții lor din NATO creează riscurile unei ciocniri armate directe cu Rusia, care se poate solda cu consecințe catastrofale, a continuat ministrul.
"Doar un exemplu de dezvoltare extrem de periculoasă a evenimentelor sunt planurile SUA de a-i transmite regimului de la Kiev avioane de luptă F-16. Noi am informat puterile nucleare - SUA, Marea Britanie și Franța - că Rusia nu poate ignora capacitatea acestor avioane de a transporta arme nucleare, ” a menționat Lavrov, adăugând că „niciun fel de asigurări nu vor ajuta aici”.
Ministrul a explicat că, în timpul acțiunilor de luptă, militarii ruși nu vor încerca să clarifice „dacă este echipată fiecare avion concret de acest tip pentru transportarea armelor nucleare sau nu”.
„Însuși faptul apariției unor astfel de sisteme în cadrul FAU va fi considerat de noi drept o amenințare din partea Occidentului în sfera nucleară”, a conchis el.
Anterior, șeful oficiului lui Vladimir Zelenski, Andrei Ermak, a declarat într-o discuție cu jurnaliștii ucraineni că Ucraina speră să primească primele avioane de luptă F-16 de la partenerii occidentali până la sfârșitul anului 2023. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu a preciyat termenele de livrare a F-16 către Ucraina, potrivit lui, acest lucru va depinde de instruirea piloților și de aprecierea situației de către aliați.
Fluxul de știri
0