Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Pericol din cauza NATO

© AFP 2024 / KIRILL KUDRYAVTSEVРоуз Эйлин Геттемюллер
Роуз Эйлин Геттемюллер - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2023
Abonare
Un fost șef NATO avertizează că aderarea Ucrainei la Alianță ar putea provoca cel de-Al Treilea Război Mondial
BUCUREŞTI, 12 iul - Sputnik. Un fost oficial al Alianței crede că un Al Treilea Război Mondial ar putea fi declanșat foarte curând, cu o condiție. Cel de-Al Treilea Război Mondial ar putea izbucni dacă Ucraina va adera la NATO, a declarat fostul secretar general adjunct Rose Gottemoeller.
Potrivit fostului oficial NATO, președintele american Joe Biden „a avut dreptate” când a declarat că Uraina nu este pregătită să devină stat membru al Alianței. În opinia lui Gottemoeller, o astfel de decizie ar putea determina „un război general în Europa”.
„Ar putea însemna, de asemenea, apariția celui de-Al Treilea Război Mondial și asta nu este în interesul nimănui, nici în Europa, nici în Ucraina, nici pe frontul global”, a comentat fostul oficial american.
Rose Gottemoeller a îndeplinit funcția de secretar general adjunct al NATO în perioada octombrie 2016 – iulie 2019, chiar înainte ca Mircea Geoană să preia mandatul.
Marți, 11 iulie, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a declarat că regimul Volodimir Zelenski mai are de așteptat până la aderare.
„Aliaţii sunt de acord că atunci când are loc un război nu este momentul potrivit pentru a face din Ucraina un membru cu drepturi depline al Alianţei”, a dezvăluit Jens Stoltenberg, care a mai adus în discuție „modernizarea instituţiilor de apărare şi securitate, de consolidarea guvernării, inclusiv de combaterea corupţiei”.
Fluxul de știri
0