Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ion Cristoiu: NATO a câștigat...portofelele europenilor

© Photo : EuroParlamentarulIon Cristoiu
Ion Cristoiu - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2023
Abonare
Cunoscutul jurnalist român, Ion Cristoiu, consideră că după acest summit, Occidentul colectiv ar putea să pună capăt războiului din Ucraina din moment ce NATO și-a atins scopul: a băgat mâna adânc în buzunarele statelor membre.
BUCUREȘTI, 12 iul -Sputnik. Summitul de la Vilnius, consideră Ion Cristoiu a fost un mare eșec pentru Ucraina, căreia nu i s-a oferit nimic concret în afara faptului că mașina de război va fi alimentată să supraviețuiască pe mai departe. În același timp, summitul este o mare reușită pentru NATO, cât a reușit să impună creșterea cheltuielilor statelor membre pentru a menține această alianță.
Războiul din Ucraina însuși și-a atins obiectivul, consideră cunoscutul jurnalist român, acesta fiind justificarea existenței colosului NATO, inutil și bugetofag, în contextul în care, atât înainte de pandemie cât și în timpul acesteia, tot mai multe voci, între care vocea lui Donald Trump sau Emmanuel Macron erau cele mai importante, puneau chiar în discuție necesitatea menținerii alianței.
În același timp, atrage atenția Cristoiu, Ucraina este marele păcălit, mai ales după ce propaganda occidentală crescuse cu mult așteptările populației ucrainene cum că summitul de la Vilnius va oferi ceva concret- o dată concretă și un parcurs calendaristic concret- cu privire la aderarea Kievului la alianță.
NATO - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2023
Internațional
Deciziile luate de NATO la Vilnius
Dezamăgirea este pe măsură. Cristoiu atrage atenția că acest tip de proces de amăgire/dezamăgire este specific pentru discursul occidental. România însăși a fost victima acestei manipulări în ceea ce privește aderarea la zona Schengen. Iar Republica Moldova este păcălită cu ”morcovul” unei altfel imposibile din punct de vedere economic aderări la Uniunea Europeană.
Obiectivul cinic a fost însă acela de a speria societățile vestice și a justifica cheltuieli exorbitante și de cele mai multe ori scăpate oricărui control public sau politic, în numele „amenințării Rusiei” și pentru ca NATO să apere „fiecare centimetru de pământ” al statelor membre, așa cum, atrage atenția Cristoiu, vorbește limba de lemn oficială a propagandei nord-atlantice.
Zelenski vede pentru prima dată că poate fi foarte ușor sacrificat de partenerii occidentali, mai spune Cristoiu, lecție care, consideră acesta, ar trebui trasă și de regimul de la Chișinău, dar și de oficialii români.
Fluxul de știri
0