Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Germania: Inflația revine

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaMonete și bancnote
Monete și bancnote - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Germania revine la inflație: luna iunie a crescut ritmul anual al inflației din cea mai mare putere economică din UE, la 6,4%.
BUCUREȘTI, 12 iul -Sputnik. Indicatorul inflației este în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de luna mai, fiind prima creștere de la vârful de 8,8% atins în octombrie anul trecut, potrivit biroului de statistică Destatis. Acest fapt complică sarcina Băncii Centrale Europene (BCE) în lupta sa împotriva prețurilor ridicate din zona euro.
„Rata inflației s-a întărit, așadar, din nou într-o oarecare măsură, după ce a încetinit timp de trei luni consecutive”, explică Ruth Brand, președintele Destatis.
Prețurile în servicii au crescut cu 5,3% în ritm anual, din cauza introducerii de către guvernul german, în iunie 2022, a unui bilet de transport național la 9 euro pe lună pentru cele trei luni de vară, explică Destatis. Totuși, această măsură nu se aplică în acest an.
Prețurile la energie au înregistrat, de asemenea, o creștere anuală de 3%, după 2,6% în luna mai, din cauza unei reduceri a taxei pe carburanți în iunie 2022, care nu se mai regăsește în acest an.
Встреча глав МИД РФ и ФРГ С. Лаврова и А. Бербок - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2023
Internațional
Germania spune NEIN trimiterii de muniţie cu dispersie Ucrainei
Aproape toate grupele de alimente au fost în continuare mai scumpe decât cu un an înainte, în special produsele lactate (+22,53%). Doar grăsimile și uleiurile comestibile au fost cu 12,1% mai ieftine decât cu un an înainte.
Indicele armonizat al prețurilor, care servește drept reper pentru Banca Centrală Europeană (BCE), a crescut și el la 6,8% în iunie, în ritm anual.
În Europa, inflația globală a scăzut la 5,5% în iunie, în ritm anual, după 6,1% în mai, dar rămâne un motiv de îngrijorare pentru BCE, care va continua probabil să majoreze ratele dobânzilor și să încetinească și mai mult economia.
Fluxul de știri
0