Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Declarații Stoltenberg la Summit-ul NATO

© AFP 2023 / STEPHANIE LECOCQJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Liderii statelor din cadrul NATO au reafirmat că Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, a declarat marţi secretarul general Jens Stoltenberg, dar au fost puse și condiții, neexistând de fapt unanimitate
BUCUREȘTI, 12 iul – Sputnik Jenss Stoltenberg a declarat la Vilnius că integrarea NATO în Ucraina se va produce când va exista unanimitate din partea statelor membre şi când Kievul va îndeplini condiţiile.
"Astăzi, aliaţii au convenit asupra unui pachet care are trei elemente centrale, pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO. În primul rând, un nou pachet multianual de asistenţă pentru Ucraina, pentru a permite tranziţia de la era sovietică la standardele NATO în materie de pregătire şi doctrine, în scopul facilitării reconstrucţiei sectorului ucrainean al apărării. (...) În al doilea rând, noul Consiliu NATO-Ucraina, un forum de consultări în situaţii de criză şi decizii. Ne vom reuni de pe poziţii de egalitate. Aştept să avem sesiunea inaugurală mâine, cu participarea președintelui Volodimir Zelenski", a declarat Jens Stoltenberg în conferinţa de presă organizată după prima sesiune a summitului NATO de la Vilnius.
Stoltenberg a mai spus că ”reafirmăm că Ucraina va deveni membră a NATO. Am stabilit să eliminăm cerinţele din cadrul Planului de Acţiune pentru Integrare. Acest lucru va modifica parcursul Ucrainei spre integrare, trecându-se de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă. Am stabilit clar că vom emite o invitaţie adresată Ucrainei pentru a deveni membră NATO când aliaţii vor fi de acord şi când vor fi îndeplinite toate condiţiile. Acesta este un pachet de susţinere important pentru Ucraina şi un parcurs clar pentru a deveni membră NATO", a precizat Stoltenberg.
Fluxul de știri
0