Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Soluții la războiul din NATO: Turcia versus Grecia

© AP Photo / Francois MoriПрезидент Турции Реджеп Тайип Эрдоган на саммите НАТО в Брюсселе
Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган на саммите НАТО в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2023
Abonare
Unul din momentele cele mai așteptate de la summitul NATO de la Vilnius este întâlnirea dintre Erdogan și premierul Greciei, Mitsotakis, ambii proaspăt realeși la conducerea țării lor.
BUCUREȘTI, 11 iul -Sputnik. Erdogan se va întâlni cu premierul grec în marja summitului NATO de la Vilnius și, deși nu sunt așteptări că aceasta întâlnire va detensiona relațiile dintre Athena și Ankara, SUA și ceilalți lideri NATO speră într-o calmare a lor, în contextul regional tot mai tensionat.
Pe lângă întâlnirea la vârf turco-elenă vor mai avea loc altele două: una între noii miniștri de externe, Giorgos Gerapetritis și Hakan Fidan și alta între noii miniștri ai apărării, Nikos Dendias și Yasar Guler.
Pentru Grecia, singurul punct de dispută este demarcarea zonelor economice exclusive; Atena este în favoarea sesizării Curții Internaționale de Justiție. Dar Turcia dorește ca multe alte probleme să fie discutate, de exemplu demilitarizarea insulelor grecești mai apropiate de coasta turcă și discutarea drepturilor minorității musulmane din Tracia, pe care o numește turcă, chiar dacă musulmanii de acolo aparțin și altor etnii, iar Grecia nu o recunoaște drept minoritate etnică, ci religioasă, potrivit unei analize Kathimerini.
Tensiunile dintre Grecia și Turcia fac dificil chiar viitorul NATO în estul Mediteranei, în contextul evoluțiilor geopolitice din regiune.
Fluxul de știri
0