România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Iohannis la summitul NATO de la VIlnius

© Photo : PresidencyParticipare la Summitul NATO de la Bruxelles (Regatul Belgiei)
Participare la Summitul NATO de la Bruxelles (Regatul Belgiei) - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2023
Abonare
Preşedintele României, Klaus Iohannis participă, marţi şi miercuri, la Summitul NATO de la Vilnius, Republica Lituania.
BUCUREȘTI, 11 iul -Sputnik. Șeful statului român va conduce delegația României la summitul NATO de la Vilnius, eveniment ce este dorit de către organizatori în a rezolva ”istoric” chestiunea flancului estic al alianței controlate de SUA, flanc estic din care și România este parte.
De asemenea, summitul vizează și o implicare lărgită a NATO în Pacific, unde tensiunile din jurul insulei Taiwan presupun mobilizarea resurselor SUA în acea direcție.
Miercuri, şeful statului va fi la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de guvern, la care vor participa atât Suedia, în calitate de stat invitat, cât şi partenerii din regiunea Indo-Pacificului - Australia, Republica Coreea, Japonia, Noua Zeelandă, precum şi preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Reuniunea va aborda relaţiile NATO cu aceşti parteneri, precum şi provocările de securitate din regiunea Indo-Pacific.
Tot miercuri este preconizată participarea preşedintelui Klaus Iohannis la prima reuniune a Consiliului NATO - Ucraina la nivel de şefi de stat şi de guvern, format nou care are menirea să consolideze relaţia politică NATO - Ucraina, mai transmite Administrația Prezidențială.
Fluxul de știri
0